Czy cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego
organizmu? W jakim pożywieniu występuje go najwięcej? Jakie są konsekwencje
zdrowotne związane z nadmiarem i niedoborem cholesterolu?
W niniejszej książce autor próbuje znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania.
Warto pamiętać, iż odpowiednia dieta powinna być pierwszym krokiem podjętym w
celu kontrolowania ilości cholesterolu we krwi. Dlatego też poradnik uzupełniono
najważniejszymi zasadami diety niskocholesterolowej, proponowanej przez dr hab.
Jadwigę Biernat, pracownika Akademii Medycznej we Wrocławiu.
Spis treści:
Wstęp
- Uwaga! Cholesterol!
- Właściwa dieta - ważny czynnik obniżający stężenie cholesterolu we
krwi
- Alkohol a cholesterol
- Co jest ziego w paleniu papierosów?
- Co należy wiedzieć o cholesterolu i ćwiczeniach aerobowych
- Zalety i wady stosowania leków obniżających ilość cholesterolu we
krwi
- Kawa a problemy z cholesterolem
- Tłuszcze ryb morskich - lekiem przeciwko miażdżycy
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe i naturalne składniki zawarte w ziarnie
owsa a cholesterol
- Błonnik pokarmowy a cholesterol
- Otyłość to nic dobrego
- Związek pomiędzy cholesterolem a stresem
- Wiek a cholesterol
- Dzieci a cholesterol
- Różnice metaboliczne pomiędzy mężczyznami a kobietami i ich wpływ na
schorzenia serca i naczyń krwionośnych
- Cholesterol a nowotwory
- Czy można odwrócić zmiany miażdżycowe w organizmie?
- Najważniejsze zasady diety niskocholesterolowej, proponowanej przez dr
hab. Jadwigę Biernat
Aneks. Zioła przyprawowe w Diecie Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, czyli o tym,
że człowiek dobrze zjeść lubi i że każdy posiłek powinien spełniać określone
wymagania zdrowotne naszego organizmu