Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, 
wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości 
pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a 
na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, 
jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami.
Oto przykłady zaczerpnięte z książki:
- jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita 
grubego o 66%;
- jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc;
- porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca;
- pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego 
cholesterolu HDL nawet o 30%.
"Książka, która na zawsze zmieni sposób myślenia o żywności." John 
Naisbitt, publicysta
"Wspaniała książka... prawdziwy majstersztyk." Richard Grossman, Centrum 
Medyczne Montefiore
Spis treści:
Podziękowania
Wstęp
  - Żywność - nowe koncepcje
- Jak pokarmy walczą z chorobami
- Pokarmy: Nowoczesny lekospis
- Choroba a żywienie
Bibliografia
Indeks