W książce omówione zostały zwięźle podstawy systemów zarządzania jakością, 
systemu HACCP, prawa żywnościowego w UE i w Polsce oraz TQM. Analiza wpływu i 
roli systemów zarządzania jakością na doskonalenie funkcji zarządzania stanowi 
istotny i ważny wkład Autorki uzyskany przez badania ankietowe. Udokumentowany 
został pozytywny wpływ systemów zarządzania na korzyści zewnętrzne i wewnętrzne, 
w tym na dynamikę wybranych, istotnych wielkości ekonomicznych. Interesujące 
jest także porównanie światowych doświadczeń funkcjonowania systemów zarządzania 
jakością w Polsce, UE oraz Australii i Nowej Zelandii.
Książka powinna znaleźć szeroki krąg odbiorców nie tylko w środowisku 
mleczarskim, lecz także w innych gałęziach przemysłu. 
Spis treści:
  - Systemy zarządzania jakością
- System HACCP jako przesłanka zapewnienia jakości w przemyśle 
  spożywczym
- Założenia do budowy modelu oceny przedsiębiorstw opartego na 
  benchmarkingu
- Rola systemów jakości w doskonaleniu procesu zarządzania w 
  przedsiębiorstwach
- Światowe doświadczenia w aspekcie funkcjonowania systemów zarządzania 
  jakością
- Podsumowanie
- Wnioski
Aneks
Literatura
Spis rysunków
Spis tabel