Autorka niniejszej książki jest lekarzem z ponad 40-letnią praktyką. W swojej
działalności lekarskiej łączy różnorodne metody leczenia naturalnego jak:
ziołolecznictwo, akupunktura, akupresura, homeopatia klasyczna z najnowszymi
osiągnięciami medycyny światowej. Całość uzupełnia szczegółowo opracowanym
programem zdrowego żywienia. Naczelną zasadą stosowaną przez autorkę jest
wieloaspektowe podejście do pacjenta, czyli traktowanie organizmu jako całość
(holizm). Podejście holistyczne jest sposobem ujęcia problematyki niniejszej
książki. Co za tym idzie - nie leczy się np. wątroby, ucha czy kolana, lecz cały
organizm.
Autorka twórczo wykorzystuje tradycyjne i doświadczenia z zakresu zdrowego
żywienia oraz lecznictwa pochodzące z rozmaitych kultur, między innymi
chińskiej, żydowskiej, staropolskiej, łącząc je wszystkie z najnowszymi
osiągnięciami medycyny molekularnej.
Spis treści:
- Ogólne zasady żywienia
- Przewód pokarmowy
- Zegar biologiczny
- Technika jedzenia
- Łączenie pokarmów
- Nieprawidłowe nawyki żywieniowe
- Odbudowa przewodu pokarmowego
- Estrogeny
- Odżywianie w otyłości
- Choroba wrzodowa żołądka
- Kalorie czy energia?
- Leczenie chlorofilem
- Makro- i mikroelementy
- Medycyna ziarna
- Leczenie akupunkturą
- Akupresura
- Kalendarz żywieniowy dla europy środkowej
- Płyny uzupełniające
- Cholesterol
- Poznaj swój organizm i zaufaj mu
- Prawdy i mity
- Kilka uwag o kuchni
- Przepisy na słodycze