W książce przedstawiono zalety miodu, informacje o jego leczniczych
właściwościach oraz dziesiątki receptur na kosmetyki - kremy, maseczki i kąpiele
miodowe. Nie mogło w niej oczywiście zabraknąć przepisów kulinarnych: przede
wszystkim tych tradycyjnych, staropolskich, wyszperanych z książek prababek.
Autorki odkrywają przed czytelnikiem także wiele innych tajemnic ula.
Zdradzają, na czym polega język pszczół, jak powstaje miód, do czego można
wykorzystać pyłek kwiatowy albo wosk pszczeli, z czego składa się miód i jak
rozpoznać dobry produkt.
Spis treści:
- Z czego pszczoły produkują miód?
- Co pszczoły robią w ulu?
- Jak wygląda miód?
- Dlaczego miód jest słodki?
- Co jeszcze można znaleźć w miodzie?
- Czy ziołomiody to miody?
- Jak kupić dobry miód?
- Jak przechowywać miód?
- Jakie jest lecznicze działanie miodu?
- Co jeszcze produkują pszczoły?
- Miód w kosmetyce
- Miód w kuchni