Autor: Brady Thomas J., Grist Thomas M., Westra Sjirk J.,
Wydanie: 1
Rok wyd: 2006
Ilość stron: 312
Format: 13,0 x 21,0 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 83-89769-11-5
Seria: Radiologia - Seria Kieszonkowa
Autor: Kuhn Ferenc, (red. pol.) Zagórski Zbigniew Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 242 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7563-116-6
„Jesteś bardziej bakterią niż człowiekiem”, „Mikroby nadchodzą”, „Bakterie
rządzą naszymi myślami”, „Twój drugi mózg” Nagłówki artykułów na temat
bakterii żyjących z organizmie człowieka mówią same za siebie. Jesteśmy
zafascynowani drobnoustrojami zasiedlającymi organizm ludzki – z jednej strony
odczuwając lęk jak przed „Obcym”, z drugiej ciekawość. Trudno się temu dziwić,
ponieważ coraz większa jest świadomość, w jak dużym stopniu od równowagi
pomiędzy korzystnymi i szkodliwymi drobnoustrojami zależy nasze zdrowie –
odporność, samopoczucie, masa ciała, występowanie chorób przewlekłych. Czym
jest mikrobiom jelitowy? Czy nami rządzi? Kiedy może nam pomóc zachować zdrowie,
a kiedy zaszkodzić? Czy ludzie różnią się między sobą florą jelitową? Dlaczego i
jakie to ma konsekwencje? Niniejsza książka, stworzona wraz z najwyższej
klasy specjalistami w dziedzinie wiedzy o zdrowiu i chorobach naszych jelit,
jest pierwszą polską odpowiedzią na lawinowo wzrastające zainteresowanie tym
tematem. Jest to przystępnie podana, praktyczna wiedza, którą każdy z nas może
zastosować, by żyć lepiej i zdrowiej.
Autor: Wilkosz Anna Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 32 Format: 14,8 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7774-312-6 Seria: Porady lekarza rodzinnego
Autor: Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 116 Format: 14,4 x 20,4 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3775-3 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Autor: Jamie Koufman, Jordan Stern, Marc Michel BauerWydanie: 1Rok wyd: 2020Ilość stron: 278Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-8168-664-8