Śniadanie połykane w pośpiechu przed wyjściem do pracy, świąteczny obiad, po
którym trudno wstać od stołu, ciągle nowe i zwykle nieskuteczne diety. Na co
dzień większość z nas nie zastanawia się nad tym, jak ważna jest zbilansowana
dieta, zapewniająca dobre samopoczucie i zdrowie. Nie pamiętamy o tym, że aby
prawidłowo funkcjonować, organizm musi się zaangażować w złożony proces
trawienia i wchłaniania. Za ten złożony proces odpowiada jeden z najważniejszych
układów narządów wewnętrznych - układ pokarmowy.
Książka zawiera dokładny, przystępny opis budowy i funkcjonowania jamy
ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelitu cienkiego i grubego, a także gruczołów
z nimi związanych, m.in. wątroby i trzustki. Równie starannie zostały omówione
przyczyny, objawy i metody leczenia schorzeń układu pokarmowego.
Oddzielny rozdział poświęcono diecie. W szczegółowy i przejrzysty sposób
przedstawiono rolę witamin i mikroelementów w żywieniu. Książka zawiera
informacje na temat ich zawartości w różnych produktach spożywczych, wpływu na
funkcjonowanie organizmu i zalecanych dziennych norm spożycia.
Spis treści:
I. BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU POKARMOWEGO
- Ważne jak powietrze
- Co jemy
- Gryziemy, smakujemy
- Połykamy
- Trawienie
- Intensywnie trawimy
- Dalsze trawienie i wchłanianie
- Dalsze wchłanianie i wydalanie
II. CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO
- Jama ustna
- Gardło
- Przełyk
- Żołądek i dwunastnica
- Wątroba i pęcherzyk żółciowy
- Trzustka
- Jelito cienkie i grube
- Odbytnica i odbyt
Bibliografia
Indeks