Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby występuje nie tylko u osób
dorosłych, lecz także - coraz częściej - u dzieci w wieku szkolnym
(szczególnie otyłych). To pozornie niewinne schorzenie może prowadzić do
marskości wątroby oraz do innych groźnych chorób, takich jak cukrzyca, choroby
układu krążenia, a nawet nowotwory złośliwe. W poradniku omówiono przyczyny
rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby oraz jej objawy, leczenie i
profilaktykę. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom dotyczącym stylu życia
(zwłaszcza aktywności fizycznej) i właściwego odżywiania. Przykładowe
jadłospisy z pewnością ułatwią przyrządzanie posiłków zgodnie ze wskazaniami
dietetyków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z
Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i
lekarze podstawowej opieki zdrowotnej
Spis treści:Wstęp
- Funkcje wątroby w organizmie człowieka
- Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby - definicja
- Częstość występowania niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby w
populacji
- Przyczyny choroby i konsekwencje
- Objawy kliniczne i rozpoznanie niealkoholowej choroby stłuszczeniowej
wątroby
- Zalecenia żywieniowe i styl życia
- Przykładowe jadłospisy
Piśmiennictwo