Autor: Fam A. G., Lawry G. V., Kreder H. J. (red. pol.) Z Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 146 Format: 21,5 x 29,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-60290-49-1
To pionierska na polskim rynku publikacja obalająca mity na temat
ziołolecznictwa, która jest doskonałym przewodnikiem po terapiach
uzupełniających oraz merytoryczną podstawą do leczenia objawów chorobowych,
fitoterapii schorzeń o łagodnym przebiegu i chorób przewlekłych. Opisano w niej
poszczególne dolegliwości, podkreślono wskazania i przeciwwskazania, schematy
dawkowania dla podanych receptur czy ziołowych preparatów.
Rozdziały
oddają kolejność odcinków układu pokarmowego. Zagadnienia posegregowano według
jednostek chorobowych. Publikację kończy opis leczenia częstych objawów
chorobowych. Co interesujące, w publikacji znajdują się także praktyczne
wskazówki do kulinarnego zastosowania ziół w profilaktyce i terapii schorzeń
układu pokarmowego.
Książka adresowana jest zarówno do gastrologów,
lekarzy rodzinnych, pediatrów, geriatrów, jak i farmaceutów. Bez wątpienia jest
to przydatna pozycja również dla pielęgniarek i położnych oraz dietetyków.
Powinni zainteresować się nią także studiujący medycynę i farmację. Odnajdą w
niej wartościowe źródło wiedzy także pasjonaci medycyny
naturalnej.
Autor: Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 164 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3889-7 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Autor: Schaenzler Nicole, Koppenwallner Christoph Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 128 Format: 16,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7773-172-7