Największym atutem tej pracy jest podział ziół przyprawowych ze względu na 
ich właściwości lecznicze. Opisuje dokładne zasady przygotowywania zdrowotnych 
posiłków, przybliża wiele ciekawych a zapomnianych ziół 
przyprawowych.
Spis treści:
Od Autora
Wstęp. W poszukiwaniu diety doskonałej, czyli dla kogo i dlaczego napisałem 
tę książkę
  - Czym właściwie są przyprawy, czyli co nam natura dała
- Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka, czyli zioła lecznicze jako przyprawy w 
  kuchni, a tak naprawdę o tym, że człowiek podjeść lubi, dlatego każdy posiłek 
  powinien spełniać określone wymagania organizmu
- Co warto wiedzieć o układzie trawiennym, przemianie materii, dietetyce, 
  piramidzie żywieniowej i składzie chemicznym ziół przyprawowych, by Dieta 
  Funkcjonalna Lecha Tkaczyka spełniła oczekiwania zdrowotne
- Dieta Funkcjonalna a tajemnice kuchni, czyli o tym, jak używać przypraw o 
  charakterze leczniczym
- Stosowanie Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka w kuchni
- Najważniejsze zioła Diety Funkcjonalnej w pigułce
Zakończenie
Bibliografia
Wykaz ziół omówionych w książce
Wykaz tabel i rysunków