"Informacje zawarte w książce Jelito cienkie, jelito grube, trzustka (Seria
Gastroenterologia i hepatologia w praktyce klinicznej) pozwalają zrozumieć
patogenezę i istotę wielu chorób układu trawiennego oraz prawidłowo je
rozpoznawać i leczyć. Szczególnie cenne są wiadomości dotyczące patologii jelita
cienkiego, gdyż choroby tej części układu pokarmowego, mimo postępu metod
badawczych, nadal sprawiają trudności diagnostyczne. W pozycji tej uwzględniono
również ważne zagadnienia z zakresu patologii trawienia i wchłaniania, zaburzeń
odżywiania oraz leczenia żywieniowego. Obszerne informacje zamieszczono w
rozdziałach poświęconych chorobom jelita grubego, w tym czynnościowym i
zapalnym. Zawarta jest w nich wiedza o charakterze praktycznym, oparta na
opisach różnorodnych przypadków chorobowych, na podstawie której omówiono proces
diagnostyki i postępowanie terapeutyczne. Istotne jest, że opieka nad pacjentem
jest sprawowana zespołowo przez gastroenterologów, chirurgów i specjalistów do
spraw leczenia żywieniowego. Wspólnie podejmowane są sposoby postępowania
diagnostycznego oraz zasady leczenia zachowawczego i chirurgicznego w
najczęstszych chorobach narządów jamy brzusznej."
Z Przedmowy do wydania polskiego
Spis treści:
- Patofizjologia jelit i trzustki
- Kolonoskopia, endoskopowa cholangiopankreatografia wsteczna,
ultrasonografia endoskopowa
- Inne badania jelit i trzustki
- Zasady rozpoznawania i diagnostyki różnicowej
- Choroby jelita cienkiego
- Choroby jelita grubego i odbytnicy
- Choroby trzustki
- Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego
- Przeszczepy
- Inne choroby jamy brzusznej