Obecnie na świecie znanych jest ponad 700 gatunków czosnku. Wśród nich 
wyróżnić można kilka gatunków jadalnych i kilkadziesiąt ozdobnych. Czosnek 
najczęściej kojarzony bywa z charakterystycznym zapachem. W różnych rejonach 
świata wykorzystywany jest jako przyprawa nadająca potrawom specyficzny smak i 
aromat. Również walory lecznicze czosnku sq znane od wieków. W medycynie ludowej 
stosowano go m.in. do leczenia ran, przy ukąszeniach owadów, bólach zębów i 
chorobach zakaźnych. Współczesna medycyna potwierdziła lecznicze właściwości 
czosnku oraz możliwość jego stosowania w profilaktyce i zwalczaniu wielu chorób 
cywilizacyjnych. W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie czosnkami ozdobnymi, 
które mogą być wykorzystane do tworzenia pięknych rabat lub jako kwiaty cięte. 
Charakteryzuje je duża różnorodność form i barw, długie kwitnienie, odporność na 
choroby i szkodniki, a także dobra trwałość w wazonie. Uprawa ozdobnych czosnków 
w ogrodzie podnosi jego walory estetyczne oraz daje możliwość tworzenia 
oryginalnych kompozycji kwiatowych do ozdoby domu. Książka ta wzbogaci wiedzę 
Czytelnika i zapozna go z historią uprawy i wykorzystania czosnku, jego 
właściwościami żywieniowymi i leczniczymi oraz możliwościami uprawy amatorskiej, 
w celach zarówno zdrowotnych, jak i ozdobnych.
Spis treści:
  - Wprowadzenie
- Historia czosnków
- Czosnek jadalny
- Czosnki ozdobne
- Zastosowanie czosnków