Obecnie na świecie znanych jest ponad 700 gatunków czosnku. Wśród nich
wyróżnić można kilka gatunków jadalnych i kilkadziesiąt ozdobnych. Czosnek
najczęściej kojarzony bywa z charakterystycznym zapachem. W różnych rejonach
świata wykorzystywany jest jako przyprawa nadająca potrawom specyficzny smak i
aromat. Również walory lecznicze czosnku sq znane od wieków. W medycynie ludowej
stosowano go m.in. do leczenia ran, przy ukąszeniach owadów, bólach zębów i
chorobach zakaźnych. Współczesna medycyna potwierdziła lecznicze właściwości
czosnku oraz możliwość jego stosowania w profilaktyce i zwalczaniu wielu chorób
cywilizacyjnych. W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie czosnkami ozdobnymi,
które mogą być wykorzystane do tworzenia pięknych rabat lub jako kwiaty cięte.
Charakteryzuje je duża różnorodność form i barw, długie kwitnienie, odporność na
choroby i szkodniki, a także dobra trwałość w wazonie. Uprawa ozdobnych czosnków
w ogrodzie podnosi jego walory estetyczne oraz daje możliwość tworzenia
oryginalnych kompozycji kwiatowych do ozdoby domu. Książka ta wzbogaci wiedzę
Czytelnika i zapozna go z historią uprawy i wykorzystania czosnku, jego
właściwościami żywieniowymi i leczniczymi oraz możliwościami uprawy amatorskiej,
w celach zarówno zdrowotnych, jak i ozdobnych.
Spis treści:
- Wprowadzenie
- Historia czosnków
- Czosnek jadalny
- Czosnki ozdobne
- Zastosowanie czosnków