Bogata mozaika ram
interpretacyjnych zachowań żywieniowych stanowi o tym, iż książka jest
nowatorska i daje podwaliny - poprzez wskazanie przedmiotu, jego wagi i zasięgu,
stosowanej metodologii - nowej subdyscypliny socjologii medycyny, jaką jest
socjologia żywienia. W oferowanych ujęciach interpretacyjnych odczytujemy siłę
kulturowo-społecznych imperatywów, często pokazywanych przez Autorów w
perspektywie intersekcjonalnej tj. płci, klasy społecznej, etniczności, religii,
wieku (dzieci, dorośli, ludzie starsi).
Poruszana tematyka w zakresie
socjologii żywienia jest oryginalna na gruncie polskim. Zasadniczo brak lektur
całościowo podejmujących tę tematykę, a recenzowana praca posiada zasadniczo ten
walor. Podstawowym celem tej książki jest dostarczenie polskim Czytelniczkom i
Czytelnikom złożonej, wielowymiarowej i intersekcjonalnej wiedzy na temat
zachowań żywieniowych, osadzonej głęboko w kontekście globalnych problemów
zdrowotnych (np. otyłość), przy jednoczesnym przede wszystkim odniesieniu tej
problematyki do ustaleń badań zagranicznych. Wykorzystywanie badań
międzynarodowych w tej tematyce pokazuje z jednej strony obecny stan rozwoju
socjologii żywienia w Polsce, osiągnięcia, podejmowane tematy, ich specyfikę,
deficyty, a z drugiej zaś strony pozwala dopatrywać się międzykulturowych i
ponadkulturowych podobieństw zagadnień zdrowotnych, żywieniowych,
profilaktycznych, prozdrowotnych.
Książka będzie pomocna w prowadzeniu
zajęć z zakresu socjologii zdrowia, socjologii żywienia, gender studies,
współczesnych problemów społeczeństwa polskiego, demografii, socjologii
medycyny, a także w prowadzeniu poszczególnych segmentów zajęć dydaktycznych w
szeroko pojętych naukach medycznych i społecznych. Może stać się także swoistym
drogowskazem dla społecznych inicjatyw podejmowanych w celu budowania dobrych
praktyk i zachowań zdrowotnych.
Z recenzji prof. dr hab. Krystyny Slany