Bogata mozaika ram 
interpretacyjnych zachowań żywieniowych stanowi o tym, iż książka jest 
nowatorska i daje podwaliny - poprzez wskazanie przedmiotu, jego wagi i zasięgu, 
stosowanej metodologii - nowej subdyscypliny socjologii medycyny, jaką jest 
socjologia żywienia. W oferowanych ujęciach interpretacyjnych odczytujemy siłę 
kulturowo-społecznych imperatywów, często pokazywanych przez Autorów w 
perspektywie intersekcjonalnej tj. płci, klasy społecznej, etniczności, religii, 
wieku (dzieci, dorośli, ludzie starsi). 
Poruszana tematyka w zakresie 
socjologii żywienia jest oryginalna na gruncie polskim. Zasadniczo brak lektur 
całościowo podejmujących tę tematykę, a recenzowana praca posiada zasadniczo ten 
walor. Podstawowym celem tej książki jest dostarczenie polskim Czytelniczkom i 
Czytelnikom złożonej, wielowymiarowej i intersekcjonalnej wiedzy na temat 
zachowań żywieniowych, osadzonej głęboko w kontekście globalnych problemów 
zdrowotnych (np. otyłość), przy jednoczesnym przede wszystkim odniesieniu tej 
problematyki do ustaleń badań zagranicznych. Wykorzystywanie badań 
międzynarodowych w tej tematyce pokazuje z jednej strony obecny stan rozwoju 
socjologii żywienia w Polsce, osiągnięcia, podejmowane tematy, ich specyfikę, 
deficyty, a z drugiej zaś strony pozwala dopatrywać się międzykulturowych i 
ponadkulturowych podobieństw zagadnień zdrowotnych, żywieniowych, 
profilaktycznych, prozdrowotnych. 
Książka będzie pomocna w prowadzeniu 
zajęć z zakresu socjologii zdrowia, socjologii żywienia, gender studies, 
współczesnych problemów społeczeństwa polskiego, demografii, socjologii 
medycyny, a także w prowadzeniu poszczególnych segmentów zajęć dydaktycznych w 
szeroko pojętych naukach medycznych i społecznych. Może stać się także swoistym 
drogowskazem dla społecznych inicjatyw podejmowanych w celu budowania dobrych 
praktyk i zachowań zdrowotnych. 
Z recenzji prof. dr hab. Krystyny Slany