Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. W 
Polsce choruje na nią około 2 mln osób. Na jej powstawanie i leczenie mają 
ogromny wpływ dieta i styl życia. Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz 
sposoby leczenia tej choroby, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia 
dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i 
przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.
Spis treści:
Wstęp
  - Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i 
  ekonomiczne
- Epidemiologia cukrzycy
- Patogeneza i przyczyny cukrzycy
- Czy można zapobiegać cukrzycy?
- Podstawowe zasady leczenia cukrzycy
- Zalecenia żywieniowe
- Zamienniki cukru i żywność o obniżonej zawartości cukru
- Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej
- Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka 
  przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, 
  bez mikroalbuminurii
- Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, 
  bez mikroalbuminurii
Piśmiennictwo