• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery

Podaż doustnych postaci leków przez sztuczne dostępy do przewodu pokarmowego

21666-1
  • Autor: Witold Brniak, Kamila Urbańczyk, Ana Well, Katarzy
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2025
  • Ilość stron: 402
  • Format: 15,0 x 21,0 cm
  • Oprawa: miękka foliowana
  • ISBN: 978-83-969521-2-7
158,00 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

    Budowa i funkcja układu pokarmowego w kontekście wchłaniania leków: jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie i jego części, jelito grube i jego części

    Wchłanianie w przewodzie pokarmowym: czynniki wpływające na procesy wchłaniania i biodostępności w stanie fizjologii; czynniki wpływające na procesy wchłaniania i biodostępności w stanach chorobowych

    Losy leku w organizmie człowieka: farmakokinetyka i farmakodynamika; LADME: czynniki wpływające na osiągnięcie efektu leczniczego

    Wpływ funkcji przewodu pokarmowego na farmakokinetykę leków: czynniki niemodyfikowalne: wiek, płeć, pochodzenie etniczne, uwarunkowania genetyczne; czynniki modyfikowalne: stan pacjenta, w tym różne zaburzenia i choroby oraz skład diety

    Sztuczne dostępy do przewodu pokarmowego: rodzaje; wpływ na losy doustnych postaci leku

    Aspekty prawne stosowania leków poza wskazaniami rejestracyjnymi

    Charakterystyka doustnych postaci leku: postaci stałe: proszki, granulaty, tabletki (ich rodzaje), kapsułki miękkie i twarde; postaci płynne: roztwory, krople, syropy, zawiesiny, opis najważniejszych cech postaci leku jakie mogą być stosowane drogą doustną; wpływ postaci leku na szybkość i miejsce uwalniania, sposób i czas działania; jakie substancje pomocnicze mogą być obecne w poszczególnych postaciach leku i jaki może być ich wpływ na podawanie leku za pomocą sztucznych dostępów

    Sposoby podawania leków drogą dojelitową: na co zwrócić uwagę wybierając lek do podania pacjentowi żywionemu drogą enteralną; co można, a czego nie można robić z lekiem przed podaniem drogą dojelitową; sposoby prawidłowego przygotowania poszczególnych form leku do podania

    Alternatywne postaci leku, dla leków zwykle stosowanych: czym można zastąpić leki, które nie nadają się do podawania drogą dojelitową; w jaki sposób szukać informacji na temat innych leków i możliwości ich podania drogą dojelitową

    Leki niebezpieczne: leki, których nie należy dzielić i kruszyć ze względu na ryzyko dla personelu medycznego lub opiekuna osoby żywionej dojelitowo; w jaki sposób unikać narażenia osoby przygotowującej lek do podania na kontakt z substancjami niebezpiecznymi; przykłady leków niebezpiecznych wraz z opisem postępowania z nimi

    Kompendium leków stosowanych u pacjentów żywionych dojelitowo: zestawienie tabelaryczne (kilkaset leków); układ według klasyfikacji anatomiczno-terapeutyczno-chemicznej (ATC); propozycje alternatywnych form leku z tą samą substancją leczniczą odpowiednich do podania drogą dojelitową; propozycje alternatywnych leków o zbliżonym działaniu odpowiednich do podawania drogą dojelitową; ryzyko interakcji poszczególnych leków z pożywieniem, na co zwrócić uwagę podając je drogą dojelitową; wyróżnienia wizualne pozwalające w szybki i łatwy sposób znaleźć potrzebne informacje w kompendium; skorowidz alfabetyczny według nazw międzynarodowych oraz nazw handlowych w celu wygodnego i szybkiego wyszukiwania konkretnych leków w dowolny sposób

Szczegóły produktu
MAKmed
21666-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 5675-1

Wydawnictwo: WYDAWNICTWO SBM Sp. z o.o.

Dieta Niski indeks glikemiczny

Autor: Daria Pociecha Wydanie: 1 - dodruk Rok wyd: 2022 Ilość stron: 192 Format: 16,5 x 24,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-8222-428-3

Cena 39,95 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 15376-1

Wydawnictwo: Publicat (dawniej Podsiedlik-Raniowski)

Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta

Autor: Bosacka Katarzyna, Kozłowska-Wojciechowska Małgorz Rok wyd: 2011 Ilość stron: 248 Format: 13,0 x 19,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-245-1852-4

Cena 30,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 14693-1

Wydawnictwo: Uniwersytet Rzeszowski

Ocena żywności i żywienia

Autor: (red.) Zin Marek Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 344 Format: 16,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7338-490-3

Cena 35,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 6849-1

Wydawnictwo: PZWL

Dietetyka sportowa

Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzys Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 1180 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5587-0

Cena 255,60 zł Cena podstawowa 284,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 7132-3

Wydawnictwo: PZWL

Dietetyka

Autor: (red.) Hasik Jan Wydanie: 2 Rok wyd: 1992 Ilość stron: 336 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-1658-4

Cena 19,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 21639-1

Wydawnictwo: PZWL

Żywienie w PCOS

Autor: Hanna Szpunar-RadkowskaWydanie: 1Rok wyd: 2025Ilość stron: 352Format: 14.3 cm x 20.5cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-24211-4

Cena 80,10 zł Cena podstawowa 89,00 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku