Autor: Zitelli Basil J., McIntire Sara C., Nowalk Andrew Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 534 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7609-930-9
Kompleksowy poradnik z mnóstwem najnowszych doniesień naukowych
dotyczących zaleceń w chorobie Hashimoto oraz zbiór przepisów, z których
samodzielnie można stworzyć kompletny jadłospis na wiele tygodni! W książce
znajdziemy szereg ciekawych i potrzebnych informacji dotyczących fizjologii
gruczołu tarczowego, podstawowych zagadnień z dziedziny patofizjologii tego
narządu, a także metod leczenia choroby Hashimoto. Na podstawie najnowszych
badań i literatury na ten temat autorzy opracowali zalecenia żywieniowe oraz
holistyczny plan postępowania dietetycznego w tej chorobie. Znajdziemy w niej
informacje dotyczące odpowiedniego zbilansowania diety pod względem zawartości
zarówno makro-, jak i mikroelementów, oraz listę składników, które są niezbędne
dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczowego. Opisane zostały także diety
eliminacyjne stosowane w chorobie Hashimoto, ich zasadność oraz bezpieczeństwo
pod względem wartości odżywczej. W części praktycznej znajdują się opracowane
przez autorów propozycje przepisów, z których samodzielnie można stworzyć
kompletny i bezpieczny dla zdrowia jadłospis na wiele tygodni, a jego
systematyczne stosowanie z pewnością poprawi pracę gruczołu tarczowego. Książka
zachęca również piękną oprawą graficzną i kolorowymi zdjęciami proponowanych
potraw.
Autor: Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Wydanie: 1
Rok wyd: 2020
Ilość stron: 304
Format: 16,5 x 20,5 cm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
ISBN: 978-83-66380-46-2
Autor: Jarosz Mirosław, Kłosiewicz-Latoszek Longina Wydanie: 1 Rok wyd: 2010 Ilość stron: 188 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4215-3 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Autor: Cybulska Barbara, Kłosiewicz-Latoszek Longina, Cic Wydanie: 1 Rok wyd: 2006 Ilość stron: 164 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-3315-2 Seria: Instytut Żywności i Żywienia Zaleca