Pierwszy od lat na rynku polskim kompleksowy podręcznik biotechnologii.
Książka w unikalny sposób łączy zagadnienia biologii i bioprocesowania po to,
aby udostępnić czytelnikowi pełny przegląd wiedzy biotechnologicznej. Wyjaśnia
jej podstawowe zasady i pełny zakres przykładów ukazujących, w jaki sposób
zasady te są stosowane - od początkowego substratu aż do końcowego produktu.
Charakterystyczną cechą tego podręcznika jest omówienie społecznego odbioru
biotechnologii i przemysłu biotechnologicznego, co stawia tę naukę w szerszym
kontekście.
Podręcznik składa się z dwóch części. Część 1. Podstawowe pojęcia i reguły.
Część 2. Zastosowania praktyczne. Każdy z rozdziałów jest logicznie i trafnie
podzielony na podrozdziały i zawiera ułatwiającą zrozumienie i przyswojenie
treści dokumentację w postaci wykazu skrótów stosowanych w danym rozdziale,
słowniczków terminów fachowych, licznych tabel, wykresów, schematów i
fotografii, ramek z dodatkowymi informacjami. Po każdym rozdziale znajduje się
spis literatury uzupełniającej.
Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów biotechnologii,
biologii, bioinformatyki, licznych dziedzin nauk medycznych, rolniczych i
pokrewnych wszystkich typów uczelni wyższych. Może być także doskonałym źródłem
najnowszej, podstawowej wiedzy dla doktorantów, pracowników naukowych, osób
interesujących się problemami współczesnej biotechnologii, jak również
biotechnologów praktyków.
Spis treści:
I. PODSTAWOWE POJĘCIA I REGUŁY
- Odbiór społęczny biotechnologii
- Biochemia i fizjologia wzrostu i metabolizmu
- Stechiometria i kinetyka wzrostu mikroorganizmów z perspektywy
termodynamicznej
- Zarządzanie genomem i jego analiza: Prokaryota
- Inżynieria genetyczna: drożdże i grzyby strzępkowe
- Kinetyka procesów mikrobiologicznych
- Bioreaktory
- Wymiana masy
- Procesy wydzielania i oczyszczania (ang. downstream
processing)
- Pomiary, kontrola, modelowanie i sterowanie
- Ekonomika procesu
II. ZASTOSOWANIA PRAKTYCZNE
- Wysoko wydajny skrining i optymalizacja procesu
- Przedsiębiorczość biotechnologii
- Aminokwasy
- Kwasy organiczne
- Polisacharydy i oleje mikrobiologiczne
- Zastosowanie w ochronie środowiska
- Produkcja antybiotyków metodą fermentacji
- Strategie prowadzenia hodowli
- Technologia enzymów
- Wysokowartościowe białka rekombinowane
- Hodowle komórek owadów i ssaków
- Biotechnologia komórek roślinnych
- Biotransformacje
- Zastosowania immunochemiczne
Skorowidz