Nowoczesny, bardzo oczekiwany podręcznik poświęcony biologii komórki
roślinnej. Jego motywem przewodnim są ścisłe związki między strukturą składników
budujących komórkę a jej funkcjonowaniem. W książce uwzględniono najnowsze
koncepcje naukowe oparte na wynikach badań. W tomie 1 zebrano informacje
dotyczące: ogólnych zasad budowy i funkcjonowania komórki roślinnej; jądra
komórkowego; błony komórkowej; układu błon wewnętrznych, w szczególności:
retikulum endoplazmatycznego, aparatu Golgiego i wakuol; organelli
semiautonomicznych: mitochondriów i plastydów; peroksysomów; cytoszkieletu;
ściany komórkowej. Tom ten zawiera również dane dotyczące pochodzenia i ewolucji
komórki roślinnej oraz przedstawienie różnych koncepcji pojmowania życia i
komórki roślinnej. Znajdują się też informacje dotyczące zasad działania
mikroskopów - podstawowych narzędzi badawczych biologii komórki. Wiele
informacji zawartych w książce pojawia się po raz pierwszy w polskiej
literaturze. Podręcznik jest bogato ilustrowany. Na szczególną uwagę zasługują
zdjęcia w formie paneli przedstawiające wybrane typy komórek roślinnych.
Czytelnik znajdzie również słowniczek podstawowych terminów biologii komórki,
omówienie definicji ważniejszych jednostek stosowanych w naukach biologicznych
czy zasad nomenklatury głównych klas makrocząsteczek, a także opis naukowych i
technicznych kamieni milowych w historii badań biologii komórki, w tym komórki
roślinnej.
Spis treści:
- Ogólne zasady budowy i funkcjonowania komórki roślinnej
- Jądro komórkowe
- Błona komórkowa
- Retikukum endoplazmatyczne
- Aparat Golgiego
- Wakuole
- Mitochondria
- Plastydy
- Peroksysomy
- Cytoszkielet
- Ściana komórkowa
- Pochodzenie i ewolucja komórki roślinnej
- Koncepcje pojmowania życia i komórki roślinnej
- Typy komórek
- Mikroskopy - narzędzie badawcze biologa
- Załącznik 1. Słowniczek podstawowych pojęć i terminów
- Załącznik 2. Definicje wybranych jednostek stosowanych w naukach
biologicznych
- Załącznik 3. Wybrane zasady nomenklatury głównych klas makrocząsteczek
biologicznych i ich składników
- Załącznik 4. Rys historyczny