"Żywienie bydła to ogromny specjalistyczny obszar nauki i praktyki.
Popełniane błędy żywieniowe przez hodowców w fermach krów wpływają negatywnie na
przemiany biochemiczne w organizmach tych zwierząt. Karma stanowiąc materiał
pośredni dla przenoszenia chorób zakaźnych powinna być kontrolowana pod względem
jakościowym, mikrobiologicznym, toksykologicznym, botanicznym, ale także pod
względem ilościowych poszczególnych składników żywieniowych odpowiednio
dobranych do wieku, stanu fizjologicznego i produkcyjnego zwierząt."
Ze Wstępu
Spis treści:
I. WSTĘP
II. OGÓLNE ZASADY ŻYWIENIA BYDŁA
- Podstawy żywienia krów mlecznych
- Nowoczesne systemy normowania żywienia krów mlecznych
- Gospodarka wapniowo-fosforowa u krów
- Pierwiastki śladowe - mikroelementy
III. DUŃSKI MODEL PRZEMIAN BIOCHEMICZNYCH
- Absorpcja składników pokarmowych z przewodu pokarmowego u krów
- Metabolizm składników pokarmowych w wątrobie
- Zużycie składników pokarmowych w tkankach zapasowych i mięśniach
- Metabolozm składników odżywczych w gruczole mlekowym
IV. POTRZEBY ŻYWIENIOWE I FIZJOLOGICZNE OKRESU OKOŁOPORODOWEGO KRÓW - MODEL
AMERYKAŃSKI
- Krowy zasuszone
- Krowy w laktogenezie i w poczatku laktacji
- Adaptacja metabolizmu krowy we współczesnej laktacji
- Fizjologia żwacza w okresie przejściowym
- Przyczyny obniżonego pobierania pasz przez krowy zasuszone i sposoby jego
zwiększania
- Odpowiednia kondycja krów przed ocieleniem
- Strategie żywienia krów zasuszonych
V. PODSTAWOWE PROBLEMY ZDROWOTNE KRÓW ZWIĄZANE Z ŻYWIENIEM
- Ujemny bilans energetyczny, ketoza i ketozowy zespół stłuszczonej wątroby
u krów
- Kwasica żwacza
- Zasadowica
- Zatrzymanie błon płodowych
- Inne choroby związane z zaburzeniami metabolicznymi i immunosupresją w
okresie poporodowym
- Inne ważne choroby krów pochodzenia żywieniowego
VI. RACJONALNE PODEJŚCIE DO ŻYWIENIA WYSOKOPRODUKCYJNYCH KRÓW MLECZNYCH
- Bilansowanie kationów i anionów zawartych w paszach objętościowych
- Wpływ dodatku drożdży piwnych w diecie na stan zdrowia krów
- Kontrola procesów kiszenia pasz
- Kiszonka i ziarno z kukurydzy w żywieniu krów
- Zasady rozdrabniania i komponowania pasz
VII. ZAKOŃCZENIE