Anatomia zwierząt to jedna z podstawowych dyscyplin wykładanych na
początkowych latach studiów weterynaryjnych, a także (w ograniczonym zarysie)
na innych przyrodniczych kierunkach pokrewnych. Opanowanie wiedzy obejmującej
tę dyscyplinę jest konieczne zarówno do kontynuowania dalszego kształcenia m.
in. w zakresie diagnostyki, dyscyplin zabiegowych, higieny żywności pochodzenia
zwierzęcego, weterynarii sądowej, jak i podczas wykonywania pracy zawodowej.
Anatomia zwierząt uchodziła zawsze za przedmiot stosunkowo trudny do
opanowania. Trudności te pogłębiły się szczególnie w ostatnich latach, gdy w
następstwie kolejnych reform programów dydaktycznych zmniejszono liczbę godzin
przeznaczonych na jej realizację. Między innymi z tego powodu opanowanie wiedzy
anatomicznej wymaga obecnie bardzo dużego wysiłku i nakładów pracy własnej
studiujących. Do tego z kolei są niezbędne odpowiednie źródła pisane.
Podręcznik ten wyróżnia się spośród dostępnych w języku polskim wieloma
pozytywnymi cechami. Wśród nich na szczególne podkreślenie zasługuje bardzo
liczny (1040 rycin), właściwie dobrany i szczegółowo oznaczony materiał
ilustracyjny. W sposób oryginalny został również pomyślany układ treści
podręcznika. W jego pierwszej części zawarte są informacje ogólne dotyczące
budowy różnych struktur organizmu zwierzęcego, natomiast w częsci drugiej
zamieszczono opisy bardziej szczegółowe, z uwzględnieniem różnic gatunkowych. W
obu z nich zostały także przedstawione liczne zagadnienia z obszaru anatomii
mikroskopowej, rozwojowej, topograficznej i, co niezwykle ważne, także z
anatomii klinicznej. Ułatwia to znakomicie właściwe zrozumienie budowy oraz
ocenę przydatności tych struktur w nauce i praktyce weterynaryjnej.
Spis treści:
- Część 1. Anatomia ogólna
- Część 2. Pies i kot
- Część 3. Koń
- Część 4. Przeżuwacze
- Część 5. Świnia
- Część 6. Ptaki