Opracowanie obejmuje zagadnienia ogólne związane z
odpornością trzody, metody profilaktyki, ustawodawstwo dotyczące rozpoznawania i
zwalczania chorób podlegających obowiązkowi zgłaszania i zwalczania oraz chorób
podlegających rejestracji, zalecenia OIE i dyrektywy UE. Część szczegółowa
obejmuje etiologię, występowanie, patogenezę, objawy kliniczne, rozpoznawanie i
postępowanie w poszczególnych jednostkach chorobowych.
Spis treści:
Przedmowa
- Odporność przeciwzakaźna w chorobach trzody chlewnej
- Białka ostrej fazy i ich rola w odporności i monitoringu chorób trzody
chlewnej
- Profilaktyka chorób zakaźnych trzody chlewnej
- Choroby dotyczące wielu narządów
- Choroby przewodu pokarmowego
- Choroby układu nerwowego
- Choroby układu pokarmowego
- Choroby skóry i błon śluzowych
- Grzybice skórne świń
- Mikotoksykozy świń
- Patogeny świń jako potencjalna broń biologiczna
Piśmiennictwo