Nowe wydanie poradnika, który od lat służy młodym matkom. Książka zawiera
praktyczne porady na temat codziennego pełnowartościowego żywienia dziecka od
dnia narodzin przez kolejne lata. Wszystko o karmieniu piersią, technikach
karmienia, diecie matki karmiącej, porady dotyczące przejścia z karmienia
piersią lub butelką na pokarm stały.
W książce można znaleźć 306 praktycznych przepisów kulinarnych stworzonych z
myślą o dzieciach! Autorka prezentuje także diety specjalne: wegetariańską,
niskotłuszczową, bezglutenową, dla dzieci z nietolerancją laktozy, dla
alergików, dla niejadków, dla dzieci i infekcją dróg oddechowych, dla dzieci
anemicznych, nadpobudliwych, z biegunką, z zaparciami.
Spis treści:
I. PODSTAWY ŻYWIENIA DZIECKA
- Z czego składa się pożywienie
- Wartości odżywcze pokarmów
- Skażenie produktów żywnościowych
- Kupowanie i przechowywanie produktów
- Przyrządzanie potraw
- Trawienie i przyswajanie pokarmów
- Od ssania piersi do kotleta schabowego
II. JAK ŻYWIĆ NIEMOWLĘ I MAŁE DZIECKO
- Mechanizmy obronne organizmu
- Zmienny skład mleka kobiecego
- Karmienie pierwsze i następne
- Karmienie piersią i menu w pierwszym roku życia
- Dieta podczas laktacji
- Odstawienie dziecka od piersi
- Zamiast mleka matki
- Menu dziecka, które ukończyło rok
- Diety specjalne
- Oceniamy rozwój fizyczny dziecka
III. PRZEPISY KULINARNE