• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery

Dieta wspomagająca leczenie SM

21453-1
  • Autor: Aleksandra Cichocka

  • Wydanie: 1

  • Rok wyd: 2017

  • Ilość stron: 20

  • Format: 15,5 x 15,5 cm

  • Oprawa: miękka

  • ISBN: 978-83-65471-23-9

9,00 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

Stwardnienie rozsiane (SM, sclerosis multiplex) to przewlekła, zapalno-immunologiczna choroba ośrodkowego układu nerwowego (OUN), w której dochodzi do wieloogniskowego uszkodzenia (demielinizacji i rozpadu aksonów) tkanki nerwowej. W chorobie tej na ogół występuje wiele faz – okresy zaostrzeń i remisji – i może ona przebiegać w rożny sposób u poszczególnych osób i w poszczególnych okresach. Jak do tej pory nie dowiedziono przyczyn tej choroby pomimo wielu hipotez na ten temat.

Podstawowe znaczenie w stwardnieniu rozsianym ma leczenie farmakologiczne, ale według najnowszych badań dużą rolę (chociaż nie w pełni udowodnioną) wspomagającą leczenie może odegrać także prawidłowy sposób żywienia. Uważa się go nawet za element leczenia SM, a indywidualnie dobraną dietę – za dodatkowe wsparcie leczenia farmakologicznego. Dieta każdego człowieka, nie tylko z SM, powinna pokrywać zapotrzebowanie na białka, tłuszcze (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe), węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne zgodnie z normami opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia.

Na zapotrzebowanie to wpływają m.in.: płeć, wiek, masa ciała, wzrost, stan fizjologiczny (ciąża, karmienie piersią) i aktywność fizyczna. W stwardnieniu rozsianym szczególnie ważne jest stosowanie diety zgodnej z zasadami zdrowego żywienia osób zdrowych, ale dodatkowo powinny być w niej uwzględnione pewne elementy specyficzne dla tej choroby i powinna być ona zindywidualizowana dla każdego pacjenta i konsultowana z lekarzem i dietetykiem.

W diecie osób z SM ważne jest unikanie składników żywności, które nasilają objawy choroby, a także szersze uwzględnianie składników żywności, które mogą się przyczynić do poprawy ogólnego stanu zdrowia, zwiększenia odporności, złagodzenia współistniejących dolegliwości i poprawy efektywności leczenia farmakologicznego.

Szczegóły produktu
21453-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 3028-1

Wydawnictwo: Medycyna Praktyczna

Głęboka stymulacja mózgu

Autor: Boczarska-Jedynak Magdalena Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 84 Format: 20,0 x 14,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7430-481-8

Cena 18,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 5976-1

Wydawnictwo: PZWL

Ból - jak z nim żyć

Autor: Broome Annabel, Jellicoe Helen Wydanie: 1 Rok wyd: 1995 Ilość stron: 80 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-1930-3

Cena 9,98 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 5328-1

Wydawnictwo: Albatros Andrzej Kuryłowicz

Sposób na alzheimera

Autor: Dean Sherzai Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 384 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-8125-387-1

Cena 39,90 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 6895-3

Wydawnictwo: Reader's Digest

Jak pokonać ból

Autor: Reader's Digest Wydanie: 1 Rok wyd: 2004 Ilość stron: 384 Format: 20,0 x 26,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 83-88243-52-7

Cena 75,00 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku