Nieprawidłowy tryb życia i nieodpowiednie odżywianie sprzyjają rozwojowi 
zapalenie trzustki, zarówno ostrego, jak i przewlekłego, a w leczeniu tych 
chorób wielką rolę odgrywa terapia dietetyczna.
Poradnik pokazuje, jak zmodyfikowac sposób żywienia - co jeść, a jakich 
potraw unikać - aby powrócić do zdrowia. Przykłady jadłospisów pomogą chorym w 
realizacji zaleceń żywieniowych.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu 
Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci jak i 
lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści:
  - Rola trzustki w organizmie człowieka
- Choroby trzustki
- Ostre zapalenie trzustki
- Chory po przebyciu ostrego zapalenia trzustki (po wypisaniu ze 
  szpitala)
- Jadłospisy dla chorych w okresie zdrowienia po ostrym zapaleniu 
  trzustki
- Przewlekłe zapalenie trzustki
- Jadłospisy dla chorych na przewlekłe zapalenie trzustki
- Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach 
  spożywczych i potrawach
Piśmiennictwo