Mama Alergika swoją kuchnię opiera na zdrowym, naturalnym, ekologicznym
jedzeniu. Nie stosuje sztucznych zamienników, gotowej mąki ani dodatków do
żywności. Większość przepisów nie zawiera także cukru ani produktów
odzwierzęcych. Z książki mogą korzystać nie tylko alergicy, ale także weganie,
wegetarianie czy osoby na diecie bezglutenowej. Wszystkie przepisy zostały
specjalnie oznaczone. Każdy przepis został stworzony z myślą o osobach
reagujących krzyżowo na różne warzywa, owoce czy rośliny strączkowe. Opatrzony
jest wskazówkami dotyczącym zdrowych zamienników w diecie oraz uwagami i radami
doświadczonej mamy alergika.
Przepisy zawierają także adnotacje od dietetyka klinicznego, z informacją o
wartościach odżywczych dań..
Książka opatrzona jest wstępem merytorycznym na temat alergii pokarmowej,
przygotowanym przez profesora Macieja Kaczmarskiego.
W części dietetycznej zostały opisane podstawowe alergeny oraz sprawdzone
zamienniki w diecie. Znajdziemy tu także informacje o tym, gdzie szukać wapnia,
żelaza i magnezu podczas stosowania diety eliminacyjnej.
Mama Alergika, radzi też jak krok po kroku działać, gdy dowiadujemy się o
alergii pokarmowej dziecka.
Spis treści:
- Śniadania
- Zupy
- Dania z warzywami
- Dania z mięsem
- Dania z owocami
- Desery
- Dodatki