Nowoczesny podręcznik poświęcony zjawiskom wywoływanym przez mikroorganizmy
podczas realizacji procesów przemysłowych. Zadaniem mikrobiologii technicznej
jest badanie i gromadzenie informacji o mikroorganizmach, wprowadzonych do
procesów przemysłowych przez człowieka w sposób świadomy, jak i o
mikroorganizmach powodujących zakłócenia ich prawidłowym przebiegu. Obejmuje
mikrobiologię żywności oraz mikrobiologię środowisk bytowania mikroorganizmów, a
więc gleby, wody czy powietrza. Opisano tu również funkcję mikroorganizmów w
ochronie środowiska, czyli w "gospodarce" przyrodą.
Jest to podręcznik dla do studentów i doktorantów: biologii, mikrobiologii,
biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii środowiska, technologii żywności,
farmacji, towaroznawstwa i zarządzania jakością, chemii i rolnictwa, jak też dla
wykładowców i pracowników naukowych, a jednocześnie doskonała publikacja fachowa
dla pracowników przemysłu biotechnologicznego, fermentacyjnego, spożywczego,
farmaceutycznego i kosmetycznego i wielu innych, w których mikroorganizmy mogą
stanowić zagrożenie dla jakości produkcji.
Spis treści:
- Mikroorganizmy w procesach biotechnologicznych
- Mikrobiologia żywności
- Higiena produkcji
- Mikroorganizmy w ochronie środowiska
Literatura uzupełniająca
Skorowidz