• anty

Indeks: 13582-1

Wydawnictwo: PZWL

Autyzm i zespół Aspergera

Autor: Komender Jadwiga, Jagielska Gabriela, Bryńska Anit Wydanie: 1-5dodruk Rok wyd: 2014 Ilość stron: 124 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4520-8 Seria: Centrum Zdrowia Dziecka poleca

Cena 56,32 zł Cena podstawowa 64,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii jamy ustnej
  • Wybrane zagadnienia z mikrobiologii jamy ustnej

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii jamy ustnej

2641-3
Autor: (red.) Łuczak Mirosław, Swoboda-Kopeć Ewa
Wydanie: 1
Rok wyd: 2004
Ilość stron: 396
Format: 17,0 x 24,0 cm
Oprawa: twarda
ISBN: 83-89309-33-5
Książka antykwaryczna
56,00 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Książki używane mogą nie zawierać dodatków online, płyt, obwolut, być wycofane z bibliotek, z pieczątkami i oznaczeniami. Reklamacje z tego powodu nie będą rozpatrywane.

Opis
Książka stanowi cenne uzupełnienie piśmiennictwa dotyczącego mikrobiologii jamy ustnej, zwłaszcza że literatura w języku polskim jest dość skromna i podczas wykładów korzystano głównie z pozycji obcojęzycznych, szczególnie w języku angielskim. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów stomatologii, którym pozwoli poszerzyć wiedzę zdobywaną podczas zajęć na uczelni, do lekarzy specjalizujących się w różnych kierunkach stomatologii, a także do lekarzy już praktykujących indywidualnie, którym znajomość zagadnień w nim przedstawionych umożliwi prawidłowe postępowanie profilaktyczne i terapeutyczne z pacjentem.

Spis treści:

Przedmowa

  1. Podstawowe metody hodowli bakterii
  2. Izolacja i identyfikacja mikroflory jamy ustnej
  3. Odczyny immunologiczne, metody molekularne oraz inne metody stosowane w diagnostyce mikrobiologicznej
  4. Sterylizacja
  5. Dezynfekcja
  6. Chemioterapeutyki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
  7. Mechanizmy działania antybiotyków i lekooporności bakterii
  8. Zasady racjonalnej chemioterapii
  9. Środki przeciwbakteryjne w praktyce stomatologicznej
  10. Ziarenkowce Gram-dodatnie i Gram-ujemne chorobotwórcze dla człowieka, z uwzględnieniem schorzeń jamy ustnej
  11. Paciorkowce i organizmy podobne
  12. Gronkowce
  13. Tlenowe pałeczki Gram-ujemne chorobotwórcze dla człowieka z uwzględnieniem niektórych schorzeń jamy ustnej
  14. Tlenowe i beztlenowe pałeczki Gram-dodatnie w schorzeniach u ludzi
  15. Tlenowe i beztlenowe laseczki w schorzeniach u ludzi
  16. Osiadła i przejściowa mikroflora jamy ustnej
  17. Zakażenia wywoływane przez prątki, chlamydie, mikoplazmy i riketsje, ze szczególnym uwzględnieniem schorzeń jamy ustnej
  18. Niektóre infekcje wywoływane przez grzyby chorobotwórcze dla człowieka o szczególnym znaczeniu w zakażeniach jamy ustnej
  19. Wirusowe zakażenia jamy ustnej
  20. Bezwzględnie beztlenowe i kapnofilne pałeczki Gram-ujemne oraz krętki w schorzeniach stomatologicznych
  21. Udział drobnoustrojów w schorzeniach dziąseł i przyzębia. Mechanizmy obronne jamy ustnej
  22. Zakażenia oportunistyczne. Pobieranie próbek do diagnostyki w schorzeniach jamy ustnej
  23. Profilaktyka schorzeń jamy ustnej
  24. Rola stałej mikroflory jamy ustnej człowieka ze szczególnym uwzględnieniem procesów kolonizacji uzębienia i rozwoju próchnicy
  25. Etiologia i epidemiologia zakażeń w praktyce stomatologicznej
  26. Zakażenia wirusami krwiopochodnymi a praktyka stomatologiczna [MK]

Indeks

Szczegóły produktu
Czelej
2641-3
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku