"Z ogromną radością przyjęliśmy informacje nt. planów Magazynu Przemysłu
Mięsnego stworzenia poradnika dotyczącego znakowania produktów pochodzenia
zwierzęcego. Od lat współpracujemy z Głównym Inspektoratem Weterynarii w ramach
kontroli w zakładach mięsnych i ciągle, pomimo upływu lat funkcjonowania
konkretnych przepisów, natykamy się na problem dotyczący właściwego znakowania
mięsa. Wiemy też, że znakowanie jest wyjątkowo istotne z punktu widzenia
produkcji żywności. Dostrzegamy też potrzebę przypominania przedsiębiorcom tych
ważnych przepisów oraz uświadamiania ich na bieżąco o wprowadzanych zmianach -
jest to niezbędne by nie stracili kontrahentów, by mogli pracować i rozwijać
się. Wielką sztuką jest wykonanie świetnego produktu czy zaoferowanie
doskonałego mięsa swoim klientom - niestety bez stosownego znakowania szuka ta
traci na wartości. Wszelkie wpadki komentowane są na niekorzyść całego sektora a
przede wszystkim szkodzą przedsiębiorcy, który traci w oczach partnerów i
konsumentów. Wierzymy, że dostępność przepisów oraz ich interpretacji w
podręcznych materiałach stanowi klucz do wspierania przedsiębiorców w ich
dążeniach. Dlatego cieszymy się, że możemy wspierać MPM w tworzeniu poradnika
oraz polecać go jego czytelnikom - przede wszystkim producentom, ale też
odbiorcom mięsa, którzy dzięki temu zyskają ważną w tej branży wiedzę. Jesteśmy
pewni, że tematyka poradnika zainteresuje wszystkich przedsiębiorców z sektora
mięsnego, że znajdą oni w nim to, co dla nich jest najważniejsze oraz, że będą
po niego sięgać możliwie najczęściej by swobodnie poruszać się po przepisach
znakowania produktów pochodzenia zwierzęcego."
Spis treści:
Wprowadzenie
- Pakiet higieniczny
- Produkty pochodzenia zwierzęcego
- Podstawowe zagadnienia z zakresu wymagań zdrowotnych i znakowania
żywności
- Towary paczkowane i odpady opakowaniowe
- Organy kontrolne
Słownik pojęć prawa żywnościowego
Wykaz wykorzystanych aktów prawnych