Podawanie mieszaniny odżywczej do przewodu pokarmowego przez
sztucznie wytworzony dostęp (zgłębnik lub przezskórną przetokę) jest optymalnym
sposobem żywienia chorych, którzy nie mogą jeść w sposób naturalny (gryźć,
połykać, przemieszczać kęsy pokarmu przez przełyk do żołądka, następnie do
dwunastnicy i jelita) z powodu czynnościowych lub organicznych
zaburzeń wymienionych czynności. Występują one najczęściej w przebiegu
chorób nowotworowych (guzy głowy i szyi, przełyku, żołądka),
neurologicznych (dysfagie neurogenne), powikłań urazów (oparzenia chemiczne
przewodu pokarmowego). U znacznej części chorych zaburzenia te mają
charakter przewlekły lub nieodwracalny. W tych przypadkach konieczne jest
utrzymywanie sztucznego żywienia do przewodu pokarmowego, określanego jako
żywienie dojelitowe lub enteralne, długotrwale, często do końca życia
chorego.
Domowe żywienie dojelitowe pacjentów dorosłych to druga po
Domowym żywieniu pozajelitowym publikacja opracowana przez specjalistów
i pionierów żywienia klinicznego, którzy pragną przyczynić się do podniesienia
poziomu wiedzy na temat tej dynamicznie rozwijającej się dziedziny wśród
personelu medycznego oraz osób stosujących tę metodę w warunkach domowych.
Publikacja skierowana jest przede wszystkim do przedstawicieli specjalności,
w których leczenie żywieniowe dojelitowe jest istotnym elementem codziennej
praktyki klinicznej: chirurgów, onkologów, internistów, neurologów,
laryngologów, geriatrów, specjalistów medycyny paliatywnej i długoterminowej,
jak również innych osób, które poszukują wiedzy, zwłaszcza praktycznej,
koniecznej do prawidłowego prowadzenia żywienia dojelitowego w każdych
okolicznościach.