Chemia analityczna, jeden z najstarszych działów chemii, potrzebna
jest wszędzie tam, gdzie konieczne jest określenie lub sprawdzenie składu
chemicznego różnych surowców i produktów. Z jej metod korzysta się we wszystkich
dziedzinach nauk przyrodniczych i technicznych, w gospodarce i w życiu codziennym. W
drugim tomie kolejnego, zmienionego i unowocześnionego wydania podręcznika
Chemia analityczna przedstawiono metody rozdzielania związków chemicznych
oraz chemiczne metody analizy ilościowej - nadal stosowane metody wagowe i
miareczkowe oraz nowoczesne metody spektrofotometryczne. Z ważniejszych zmian
warto wymienić: omówienie analizy spektrofotometrycznej, nowe wersje opisu
reakcji i metod utleniania i redukcji, ujednolicenie zapisu zgodnie ze światową
tendencją w literaturze chemicznej.
Książka jest przeznaczona dla studentów chemii, farmacji i innych, pokrewnych
kierunków studiów, a także dla chemików posługujących się metodami chemii
analitycznej w pracy zawodowej.
Spis treści:
TOM I:
Podstawy teoretyczne i analiza jakościowa
Wykaz ważniejszych symboli
- Zagadnienia ogólne
- Równowagi w roztworach
- Reakcje kwas - zasada
- Reakcje tworzenia się kompleksów
- Reakcje utleniania - redukcji
- Reakcje strącania osadów
- Inne reakcje analityczne
- Ogólne zagadnienia analizy jakościowej
- Wykrywanie kationów
- Wykrywanie anionów
- Badanie próbek materiałów
Skorowidz
TOM II:
Chemiczne metody analizy ilościowej
- Zagadnienia ogólne
- Metody rozdzielania i zagęszczania
- Analiza wagowa
- Analiza miareczkowa. Część ogólna
- Analiza miareczkowa. Alkacymetria
- Analiza miareczkowa. Kompleksometria
- Analiza miareczkowa. Redoksometria
- Analiza miareczkowa strąceniowa
- Analiza spektrofotometryczna
- Analiza materiałów
Skorowidz