Druga część dwutomowego kompendium wiedzy z zakresu
surowców i zawartych w nich składników chemicznych wykazujących aktywność
biologiczną. W niniejszej książce scharakteryzowano funkcje kosmetyczne,
farmakologiczne, profilaktyczne i terapeutyczne najważniejszych grup związków
chemicznych występujących w bakteriach, glonach, grzybach, porostach, roślinach
naczyniowych i surowcach pochodzenia zwierzęcego lub geologicznego.
Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kosmetologii, a
także do specjalistów z zakresu chemii kosmetycznej, dermatologii estetycznej,
fitoterapii i odnowy biologicznej.
Spis treści:
Przedmowa
I. CZĘŚĆ TEORETYCZNA
- Metody przygotowania, konserwacji, przechowywania i nazewnictwo surowców
roślinnych
- Sposoby przetwarzania surowców roślinnych oraz metody oceny jakości
surowców roślinnych i zwierzęcych
- Surowce roślinne i zwierzęce bogate w cukry, śluzy, gumy, glikozydy,
saponiny, azuleny, olejki eteryczne, balsamy i żywice
- Surowce roślinne bogate w kwasy alifatyczne, hydroksykwasy, fenolokwasy,
chinony, garbniki, kumaryny, falwonoidy, chlorofile, karotenoidy i
cytochromy
- Surowce roślinne i zwierzęce bogate w aminy, aminokwasy, peptydy, białka,
kwasy tłuszczowe, tłuszcze, woski, steroidy, hormony i witaminy
- Bakterie, glony, grzyby i porosty o znaczeniu kosmetycznym, higienicznym i
leczniczym
- Surowce geologiczne, syntetyczne i tworzywa sztuczne o znaczeniu
kosmetyczno-higienicznym
II. ĆWICZENIA LABORATORYJNE
- Metody oceny jakości surowców roślinnych i zwierzęcych: makro- i
mikroskopowe, organoleptyczne, fizykochemiczne i
biologiczno-farmakologiczne
- Identyfikacja cukrów, śluzów i gum w surowcach roślinnych
- Charakterystyka wybranych surowców roślinnych bogatych w azuleny, olejki
eteryczne, balsamy, żywice i saponiny (ilościowe oznaczanie olejków lotnych
metodą Derynga)
- Identyfikacja antocyjanów, flawonów, hydrokwasów, fenolokwasów, garbników,
kumaryn, chlorofili i karoteoidów w surowcach roślinnych
- Wykrywanie i charakterystyka aminokwasów, peptydów i białek w surowcach
roślinnych i zwierzęcych
- Wykrywanie i badanie właściwości kwasów tłuszczowych, tłuszczów i wosków w
surowcach roślinnych i zwierzęcych
- Sposoby przetwarzania surowców roślinnych
Bibliografia
Skorowidz