"Rozwój przemysłu kosmetycznego oraz wzrost popytu na jego produkty wymusza ocenę konkurencyjności dostępnych towarów. Zatem klient zaczyna dokonywać porównania składników poszukiwanego preparatu jak i proponowanej przez określonego producenta jakości produktu. Z kolei producent, chcąc zachować lub wzmocnić swoją markę, niewątpliwie dąży do poprawy jakości i rozwoju swojej firmy zapewniając odpowiedni poziom jakości, zarówno składników jak i produktów.
Składnikiem kosmetycznym (cosmetic ingredient) jest substancja chemiczna, produkt syntetyczny lub pochodzenia naturalnego stosowany w procesie wytwarzania produktów kosmetycznych. Natomiast mianem kosmetyku (cosmetic product) określamy substancję lub preparat, mające zastosowanie w kontakcie z różnymi partiami ludzkiego ciała (skóra, włosy, paznokcie, usta, intymne części ciała) lub z zębami i błonami śluzowymi, których celem jest mycie, perfumowanie, poprawa wyglądu, zapachu, ochrona i utrzymanie ich w prawidłowej kondycji.
Niniejszy podręcznik akademicki jest przeznaczony dla studentów studiów niestacjonarnych uzupełniających magisterskich na kierunku Kosmetologia Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu do realizacji zajęć praktycznych z przedmiotu "Chemiczne i fizyczne metody badania kosmetyków". Podręcznik zawiera zbiór opracowań ćwiczeń praktycznych, dotyczących oceny jakości surowców stosowanych w przemyśle kosmetycznym oraz gotowych produktów. Każde ćwiczenie zostało poprzedzone wstępem, mającym na celu wyjaśnienie bądź przypomnienie podstawowych pojęć oraz stosowanej w ćwiczeniu metodyki, wystarczającym do prawidłowego wykonania analizy oraz właściwej interpretacji otrzymanych wyników." Przedmowa
Spis treści:
I. FIZYCZNE METODY BADANIA KOSMETYKÓW
- Pobór i przygotowanie próbki do badań
- Właściwości fizyczne kosmetyków
- Metody rozdziału substancji wieloskładnikowych
- Ćwiczenie 1. Wykrywanie zanieczyszczeń sterydowych w kosmetykach metodą chromatografii cienkowarstwowej (TLC)
II. OCENA JAKOŚCI SUROWCÓW I PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH
- Analiza jakościowa substancji stosowanych w przemyśle kosmetycznym
- Ćwiczenie 2. Analiza jakościowa substancji pomocniczych stosowanych w preparatach kosmetycznych
- Ocena jakości surowców kosmetycznych o charakterze tłuszczów, wysków i olei
- Ćwiczenie 3, 4 i 5. Oznaczanie wybranych parametrów jakości i trwałości surowców o charakterze tłuszczów
III. WALIDACJA METODY ANALITYCZNEJ
- Charakterystyka parametrów walidacji
- Ocena statystyczna wyników
- Testy statystyczne
- Ćwiczenie 6. Walidacja metody HPLC - oznaczania klotrimazolu w preparatach handlowych; ocena sprawności kolumny chromatograficznej i selektywność metody
- Ćwiczenie 7. Walidacja metody HPLC - oznaczania klotrimazolu w preparatach handlowych; precyzja metody
- Ćwiczenie 8. Ocena trwałości tretynoiny i izotretynoiny w preparatach farmaceutycznych metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej
IV. METODY ANALITYCZNE STOSOWANE W BADANIACH SUROWCÓW I TRWAŁOŚCI PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH
- Ćwiczenie 9. Oznaczanie wartości zwiazków przeciwgrzybicznych w zasypkach do stóp metodą spektrofotometrii UV
- Ćwiczenie 10. Oznaczanie d-panthenolu w kosmetykach metodą spektrofotometryczną w zakresie widzialnym (metoda VIS)