Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o
dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości
pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich
bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb
pokarmowych zwierząt, wpływają na wydajność i zdrowotność, a także na cechy
użytkowe zwierząt oraz na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego
(mleko, mięso, jaja).
W książce omówiono m.in.: wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych
pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także
różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt, sposoby ich
pozyskiwania,metody konserwacji i przetwarzania, obecność w nich substancji
antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt, związki chemiczne i
preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w efektywnej produkcji
zwierzęcej zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności, zagadnienia wynikające
z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań
prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz, nowością
jest również rozdział poświęcony paszom pochodzącym z roślin genetycznie
modyfikowanych. Temat ten jest szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem
produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka.
Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli
zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych,
zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego,
producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i
towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków
zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.
Spis treści:
- Wprowadzenie do tematyki paszoznawstwa
- Zielonki z upraw polowych
- Ruń z trwałych użytków zielonych
- Metody konserwowania zielonek
- Okopowe
- Słoma, plewy, strączyny, liściarka
- Ziarno zbóż i produkty uboczne przemysłu zbożowo-młynarskiego
- Nasiona roślin strączkowych (obecna nazwa botaniczna - bobowate)
- Nasiona roślin oleistych oraz produkty uboczne przemysłu olejarskiego
- Pasze uboczne przemysłu owocowo-warzywnego, ziemniaczanego, zielarskiego,
cukrowniczego browarnianego i fermentacyjnego
- Pasza pochodzenia zwierzęcego
- Pasze z roślin genetycznie modyfikowanych
- Dodatki paszowe
- Mieszanki pasz treściwych
- Mieszanki mineralne, preparaty witaminowe i witaminowo-mineralne
- Pasze niekonwencjonalne
- Uszlachetnianie i preparowanie pasz
- Magazynowanie pasz
- Preliminarz pasz
- Higiena pasz i nadzór nad ich jakością