Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem
zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów
przemysłowych.
Tom 1 skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.
W przygotowaniu tom 2 omawiający
mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji
żywności.
Spis treści:
- Charakterystyka mikroorganizmów
- Mikroorganizmy a czynniki środowiskowe
- Mikroorganizmy w środowiskach naturalnych
- Laboratorium mikrobilogiczne
- Ulepszenie i przechowywania mikroorganizmów