Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) stanowią powszechne 
zanieczyszczenie środowiska. Tworzą się podczas niecałkowitego spalania i 
pirolizy substancji organicznych pochodzących zarówno ze źródeł naturalnych, jak 
i antropogenicznych. Uwalniane są głównie do powietrza atmosferycznego. 
Zasadniczym celem pracy było zbadanie użyteczności równoległego stosowania 
markerów ekspozycji, takich jak poziom 1-hydroksypirenu (1-OHP) w moczu oraz 
jego efekt mutagenny wykrywany testem Salmonella, do oceny narażenia zawodowego 
i środowiskowego ludzi na WWA. W grupie dzieci narażonych środowiskowo na te 
związki zbadano dodatkowo zawartość aromatycznych adduktów z DNA w limfocytach 
krwi obwodowej jako marker dawki biologicznie efektywnej. 
W rozprawie omówiono też, które z czynników miały istotny wpływ na wybrane 
markery ekspozycji: zewnętrzne czynniki środowiskowe (rodzaj zakładu, miejsce i 
staż pracy; obszar zamieszkania i związana z tym jakość powietrza 
atmosferycznego); wewnętrzne czynniki środowiskowe (wykorzystanie pieców 
węglowych do przygotowywania posiłków i ogrzewania mieszkań, narażenie na bierne 
palenie w grupie dzieci); czynniki osobnicze (m.in. płeć, wiek, nałóg aktywnego 
palenia papierosów); polimorfizm wybranych genów enzymów I i II fazy 
biotransformacji. Przebadano również związek między wybranymi markerami 
narażenia oraz między markerami a stężeniem benzo(a)piranu w powietrzu 
atmosferycznym.
Spis treści:
  - Wstęp
- Cel i zakres pracy
- Materiał i metody
- Wyniki
- Omówienie wyników
- Podsumowanie
- Wnioski
Streszczenie
Piśmiennictwo
Załączniki