Temat dysbiozy jelitowej i probiotykoterapii doczekał się już należnego miejsca w literaturze naukowej i na konferencjach dla specjalistów. Nadal jednak najczęściej omawiany jest od strony teoretycznej, wyjaśniając mechanizmy oddziaływania mikrobiomu człowieka na jego zdrowie. Książka przedstawia kolejny krok, jakim jest zastosowanie wiedzy, którą już mamy w praktyce lekarzy, dietetyków, terapeutów, a także przybliża ten tematu pacjentom.
- Jak wykorzystać wiedzę o bakteriach probiotycznych i prebiotykach, którą znamy z opracowań naukowych?
- W pracy z jakim pacjentem i jakimi schorzeniami można wykorzystać terapię mikrobiologiczną?
- Kiedy mówimy o skutecznej terapii i dlaczego przypadkowy probiotyk z apteki może nie działać?
- Jakie nadzieje i możliwości daje terapia mikrobiologiczna i jakie jest miejsce probiotyków zarówno w profilaktyce jak i wsparciu leczenia poważnych schorzeń?
Spis treści:
- Część I. TEORIA WSZYSTKIEGO – O MIKROBIOMIE
Krótka (ale ciekawa) historia bakterii i mikrobiologii
Mikroorganizmy – czy może superorganizmy… Czyli czym są bakterie, wirusy i grzyby?
Mikrobiom naszego ciała
Czy jelito jest tylko do trawienia?
Mikrobiom jelit i dysbioza jelitowa w praktyce lekarza i życiu pacjenta
Problematyczny materiał diagnostyczny, czyli o badaniach kału
Część II. DYSBIOZA JELITOWA W PRAKTYCE
Terapia mikrobiologiczna
Probiotyki w pytaniach i odpowiedziach
Odżywianie a zdrowie jelit
Suplementacja dla jelit – maślan i colostrum
Skuteczne leczenie dysbiozy – dieta i styl życia
Piśmiennictwo
Skorowidz