Nowoczesny przewodnik z zakresu gastroenterologii i hepatologii.
Analizuje przypadki kliniczne oraz omawia wszelkie dostępne metody
diagnostyki i leczenia chorób przewodu pokarmowego, wątroby i trzustki.
Prezentuje najnowsze informacje na temat genetyki, patofizjologii,
symptomatologii klinicznej, chorób zakaźnych, nowotworów złośliwych narządu
trawienia oraz guzów neuroendokrynnych. Zawiera informacje dotyczące
problematyki żywienia i odżywiania pacjentów z chorobami gastroenterologicznymi.
140 pytań testowych pozwala na dokonanie samooceny znajomości zagadnień
opisanych w książce. Całość wzbogacona jest bogaty materiałem graficznym, m.in.
atlas zmian występujących w jamie ustnej w przebiegu chorób narządu trawienia.
Spis treści:
- Choroby wątroby i dróg żółciowych
- Przeszczep wątroby
- Choroby trzustki
- Choroby nowotworowe układu pokarmowego
- Odżywianie
- Otyłość i zaburzenia odżywiania