Gastroenterologia – przewodnik ekspertów Mount Sinai to
niezwykle rzeczowe i przystępne opracowanie, dotyczące głównych chorób przewodu
pokarmowego i ich objawów, rozpoznania oraz postępowania klinicznego.
Idealne do wykorzystania na oddziałach szpitalnych, a także w trakcie
przygotowań do egzaminu specjalizacyjnego. Niezbędne informacje o każdej
chorobie zostały dostarczone w taki sposób, by ułatwić przeglądanie i
przyswajanie potrzebnych informacji.
Wszystkie rozdziały mają spójny
układ obejmujący::
- kluczowe zagadnienia;
- klasyfikację, patogenezę i zapobieganie chorobom;
- diagnostykę opartą na dowodach, w tym odpowiednie algorytmy, testy
laboratoryjne i obrazowe oraz potencjalne pułapki podczas diagnozowania
pacjenta;
- leczenie, w tym powszechnie stosowane leki z dawkami, wskazówki, kiedy
wykonywać zabiegi, algorytmy leczenia i zapobiegania komplikacjom;
- postępowanie w przypadku specjalnych grup pacjentów, np. kobiet w ciąży,
dzieci, osób starszych;
- najnowsze dowody oparte na EBM, główne wytyczne (ASG/ACG/UEGW) i kluczowe
piśmiennictwo.
Specjalnym bonusem jest dostęp do dedykowanej witryny internetowej
zawierającej dodatkowe materiały, takie jak studia przypadków, pytania testowe
do sprawdzenia wiedzy, porady dla pacjentów i kody ICD.
Spis treści:
Część 1: Postępowanie w przypadku specyficznych objawów
1. Postępowanie z pacjentem z dysfagią
2. Postępowanie w
nudnościach i wymiotach
3. Postępowanie z pacjentem z bólem brzucha
4. Podejście do pacjenta z biegunką
5. Postępowanie z
pacjentem z zaparciami
6. Podejście do problemu nietrzymania
stolca
7. Postępowanie w krwawieniu z przewodu pokarmowego
8. Ocena stanu odżywienia
9. Zasady postępowania w
zaburzeniach przewodu pokarmowego u pacjentek w ciąży
Część 2: Zespoły chorobowe/choroby
10. Choroba refluksowa przełyku
11. Przełyk Barretta
12. Eozynofilowe zapalenie przełyku
13. Zaburzenia motoryki
przełyku
14. Dolegliwości przełyku związane z farmakoterapią, urazami i
infekcjami
15. Postępowanie w przypadku ciał obcych w przewodzie
pokarmowym
16. Dyspepsja czynnościowa
17. Choroba wrzodowa
18. Zakażenie Helicobacter pylori – leczenie i eradykacja
19. Gastropareza
20. Powikłania chirurgii bariatrycznej w
zakresie przewodu pokarmowego
21. Nowotwory głowowej części jelita
pierwotnego (foregut)
22. Zespół krótkiego jelita a niedożywienie
23. Rozrost flory bakteryjnej
24. Celiakia
25. Zakaźne zapalenie jelita cienkiego i grubego; bakteryjne zatrucie
pokarmowe; zakażenia pierwotniakowe i pasożytnicze
26. Niedobory
odporności a przewód pokarmowy
27. Nowotwory podścieliskowe przewodu
pokarmowego (GIST)
28. Guzy neuroendokrynne
29. Zapalenie
trzustki (ostre, przewlekłe, autoimmunologiczne)
30. Guzy i torbiele
trzustki
31. Choroby dróg żółciowych
32. Gastroenterologiczne
powikłania przeszczepów
33. Zmiany naczyniowe w przewodzie pokarmowym
34. Zespół jelita nadwrażliwego
35. Choroba
Leśniowskiego-Crohna
36. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
37. Powikłania odtwórczej proktokolektomii z zespoleniem
krętniczo-odbytowym z wytworzeniem zbiornika jelitowego
38. Popromienne
zapalenie jelit
39. Clostridium difficile
40. Choroba
niedokrwienna jelita cienkiego i grubego
41. Choroba uchyłkowa jelita
grubego
42. Gruczolakorak jelita grubego i dziedziczne zespoły raka
okrężnicy
43. Polipektomia w jelicie grubym
44. Endoskopowy
nadzór dysplazji w chorobach zapalnych jelit
45. Choroby odbytu i
odbytnicy
46. Powikłania endoskopii przewodu pokarmowego