Książka jest monografią dotyczącą stosunkowo nowego i prawie nieznanego zagadnienia, jakim są interakcje między lekami a żywnością i alkoholem, od współzależności dotyczącej wchłaniania leku, przez jego metabolizm aż do wydalania. Stanowi próbę uporządkowania i syntezy dotychczasowej wiedzy na ten temat, odpowiadającej najnowszym doniesieniom naukowym. Zawiera ponadto praktyczny skorowidz leków w odniesieniu do ich zażywania w relacji z posiłkami. Monografia przeznaczona jest dla lekarzy wszystkich specjalności, dla których wiedza na temat współdziałania przepisywanych leków ze składnikami żywności i alkoholem może mieć istotne znaczenie praktyczne.
Spis treści:
- Interakcje pomiędzy lekami a żywnością i alkoholem w praktyce klinicznej
- Zaburzenia wchłaniania i wydalania leków
- Zaburzenia metabolizmu (biotransformacji) leków w organizmie
- Działania synergiczne leków i składników żywności
- Wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia
- Interakcje pomiędzy lekami a alkoholem
- Badanie ryzyka interakcji pomiędzy lekami a składnikami żywności
- Jak zmniejszyć u chorego ryzyko interakcji pomiędzy lekami a składnikami
żywności?
- Leki, których farmakokinetyka ulega zmianom pod wpływem interakcji z
żywnością
- Leki wpływające na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia
pacjenta
- Leki wchodzące w interakcje z alkoholem
- Skorowidz leków w odniesieniu do ich zażywania w relacji do spożywanego
posiłku