W książce zawarto m.in. zasady zdrowej diety, z
uwzględnieniem nowej piramidy żywienia, zasady żywienia noworodków i niemowląt,
żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz cukrzycy, problematykę
otyłości i niedożywienia - od jego diagnostyki do leczenia w różnych grupach
pacjentów, zasady żywienia w osteoporozie, chorobie refluksowej przełyku, kamicy
żółciowej oraz przewlekłym zapaleniu trzustki. Przedstawiono także problematykę
alergii pokarmowych oraz żywienia w fenyloketonurii i dnie moczanowej. Ważnym
uzupełnieniem treści tego tomu są przykładowe jadłospisy dla pacjentów z
wybranymi jednostkami chorobowymi.
Spis treści:- Zasady zdrowej diety - nowa piramida zdrowego żywienia
- Zasady żywienia zdrowych noworodków i niemowląt
- Niedożywienie
- Otyłość u dorosłych pacjentów w praktyce lekarza podstawowej opieki
zdrowotnej
- Dieta w profilaktyce miażdżycy i schorzeń układu sercowo-naczyniowego
- Żywienie chorych z cukrzycą
- Alergia pokarmowa - czy to tylko problem diety?
- Psychogenne zaburzenia odżywiania (zaburzenia odżywiania się)
- Problemy żywieniowe pacjentów w podeszłym wieku
- Zasady odżywiania w niedokrwistości z niedoboru żelaza
- Kamica żółciowa
- PZT - przewlekłe zapalenie trzustki
- Dna moczanowa
- Zasady odżywiania w nieswoistych zapaleniach jelit
- Choroba refluksowa przełyku
- Osteoporoza
- Fenyloketonuria - konieczność diety eliminacyjnej u dzieci i
dorosłych
- Przykładowe jadłospisy dla pacjentów z wybranymi jednostkami chorobowymi
(otyłość, niedożywienie, kamica żółciowa, osteoporoza, przewlekłe zapalenie
trzustki, nieswoiste zapalenie jelit)