Alergia pokarmowa jest rozpoznawana najczęściej u niemowląt i małych dzieci,
może także ujawnić się w późniejszym okresie życia. Książka o charakterze
kompendium, dostarcza wiele niezbędnych informacji, nie tylko o alergii na
białka mleka krowiego i inne pokarmy, zostały także omówione praktyczne
zagadnienia dotyczące nietolerancji wybranych produktów pokarmowych. W
kolejnych rozdziałach przewodnią tematyką jest nietolerancja
wybranych węglowodanów. W rozdziale IV są usystematyzowane i krótko
scharakteryzowane mieszanki mleczne, leczniczo-odżywcze i preparaty
mlekozastępcze. Wiedza zawarta w omawianej publikacji jest praktyczna,
napisana zrozumiałym językiem medycznym, zagadnienia zebrane i
usystematyzowane w 87 tabelach, podsumowania ułatwiają zapoznanie się z
treścią. 24 ryciny obrazują m.in. procesy
alergiczno-immunologiczne.
Oto wypowiedź prof. dr hab. Wojciecha Cichego: "Książka "Alergia i
nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy" jest doskonałym
uaktualnieniem polskiej bibliografi i medycznej, a równocześnie jest jedną
z nielicznych pozycji tematycznych poświęconych alergii i
nietolerancji pokarmowej w pediatrycznym piśmiennictwie
światowym".
Zagadnienia opracowane w tej publikacji to niezbędna wiedza w codziennej
pracy lekarza pediatry, lekarza pierwszego kontaktu, profilaktycznej
działalności pielęgniarek oraz dietetyków.
Spis treści:
- I. ALERGIA NA BIAŁKA MLEKA KROWIEGO I INNE POKARMY
I.1. Niepożądane
reakcje organizmu ludzkiego na spożywane pokarmy
I.2. Definicja alergii
pokarmowej
I.3. Częstość występowania alergii na białka mleka krowiego
I.4. Rozwój nadwrażliwości organizmu na wybrane alergeny pokarmowe
I.5. Alergeny pokarmowe pochodzenia zwierzęcego
I.6. Alergeny
pokarmowe pochodzenia roślinnego
I.7. Alergiczne reakcje krzyżowe
I.8.
Żywność genetycznie modyfikowana (transgeniczna)
I.9. Uczulenie i alergia
wielopokarmowa u dzieci i młodzieży
I.10. Leczenie dietetyczne alergii na
białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmowe
I.11. Nabywanie tolerancji
w alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmow
I.12.
Farmakoterapia i inne możliwości leczenia alergii pokarmowej
I.13.
Rozpoznawanie alergii pokarmowej
I.14. Działania zapobiegawcze w alergii
na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmowe
I.15. Alergia pokarmowa
w wieku dorosłym
I.16. Aspekty społeczne i ekonomiczne alergii pokarmowej
II. NIETOLERANCJA WYBRANYCH PRODUKTÓW POKARMOWYCH
II.1. Definicja
nietolerancji pokarmowej
II.2. Mechanizmy patogenetyczne nietolerancji
pokarmowej i ich charakterystyka
II.3. Klinika nietolerancji wybranych
produktów pokarmowych
II.4. Związki dodawane do pokarmów
II.5. Związki
naturalne zawarte w owocach i warzywach
II.6. Diagnostyka wrodzonych
zaburzeń metabolicznych, powodujących nietolerancję niektórych składników
pokarmowych
II.7. Leczenie dietetyczne i farmakologiczne nietolerancji
wybranych składników pokarmowych
III. NIETOLERANCJA WYBRANYCH WĘGLOWODANÓW
II.1. Budowa chemiczna węglowodanów
II.2. Częstość występowania
nietolerancji laktozy
II.3. Mechanizmy patogen etyczne nietolerancji
laktozy oraz innych dwucukrów
II.4. Klinika nietolerancji laktozy i innych
dwucukrow
II.5. Diagnostyka nietolerancji dwucukrow
II.6. Leczenie
dietetyczne nietolerancji dwucukrow
III.7. Leczenie farmakologiczne
nietolerancji laktozy i innych dwucukrow
III.8. Zaburzenia wchłaniania
fruktozy
IV. MIESZANKI MLECZNE LECZNICZO-ODZYWCZE I PREPARATU
MLEKOZASTĘPCZE
IV. Charakterystyka i podział mieszanek
IV.l.
Modyfikowane mieszanki mleczne stosowane w żywieniu niemowląt i dzieci,
dostępne bez recepty
IV.2. Preparaty mlekozastępcze. Dietetyczne środki
spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
IV.3. Preparaty
mlekozastępcze zawierające białko sojowe. Dietetyczne środki spożywcze
specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
IV.4. Preparaty stosowane w
fenyloketonurii Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia
medycznego. Rp