Przemysł drobiarski to jedna z najważniejszych dziedzin w światowej produkcji
żywności. W związku z rozwojem technologicznym zmieniają się standardy
postępowania dotyczące hodowli, żywienia i leczenia drobiu. W tym najnowszym
wydaniu podręcznika zawarto najistotniejsze wiadomości z zakresu diagnostyki,
postępowania i leczenia chorób występujących współcześnie u drobiu.
Książka została podzielona na 7 podstawowych działów. Zawarto w niej także 5
nowych rozdziałów, dotyczących m.in. ptasiej grypy i bioochrony hodowli drobiu.
Opisy poszczególnych chorób, w tym również rzadkich schorzeń występujących m.in.
u kur, kaczek, indyków i perliczek , zostały zilustrowane licznymi rycinami.
Podręcznik jest przeznaczony nie tylko dla lekarzy weterynarii, ale także dla
hodowców i zootechników. Będzie on niezastąpionym źródłem wiedzy oraz pomocą w
rozwiązywaniu problemów, z jakimi spotykają się oni na co dzień w swoich
praktykach.
Spis treści:
- Wiadomości ogólne
- Choroby bakteryjne
- Choroby wirusowe
- Choroby grzybicze
- Choroby pasożytnicze
- Choroby układu mięśniowo-szkieletowego
- Inne choroby, zatrucia oraz toksyny