Założeniem autorów było, by niniejszy podręcznik mógł stać się przewodnikiem,
do którego będzie się wracało w miarę potrzeby znalezienia lub przypomnienia
sobie informacji o substancjach, które zamierza się wykorzystać w celach
kosmetycznych. Chcielibyśmy, by jednocześnie mógł on stanowić zarówno zachętę
jak i ostrzeżenie w sytuacji braku sprecyzowanego poglądu na zalecony kosmetyk
oraz sposób jego zastosowania. W tym miejscu należy jednak zdecydowanie
przypomnieć, że reakcja organizmu człowieka na każdą substancję dostarczaną z
zewnątrz zawsze będzie miała charakter indywidualny. Dlatego w każdym przypadku
ostateczną decyzję o zastosowaniu danego kosmetyku, w konkretnej sytuacji,
powinna podejmować osoba z odpowiednimi do tego kwalifikacjami.
Przygotowując ten podręcznik autorzy musieli zadecydować, które spośród
otaczających nas substancji naturalnych są tymi najważniejszymi i najczęściej
spotykanymi w kosmetykach. Decyzja ta była niezwykle trudna i podjęta została w
sposób subiektywny, odzwierciedlający zainteresowania i poglądy autorów. Również
układ treści w poszczególnych rozdziałach jest efektem realizacji autorskich
koncepcji co do zawartości tego podręcznika. Zwykle rozpoczynają się one od
krótkiego wstępu prezentującego historię stosowania danego produktu. Następnie
wskazywane są jego najważniejsze właściwości kosmetyczne oraz prezentowane inne
obszary i możliwości wykorzystania. Z założenia największa uwaga zwracana jest
na przystępnie pokazany skład i chemizm poszczególnych produktów, po czym w
oparciu o te wiadomości, przedstawiane są najważniejsze możliwości i sposoby ich
kosmetycznego wykorzystania.
Spis treści:
- Algi
- Arganowy olej
- Bluszcz
- Brzoza
- Bursztyn
- Cukier
- Czekolada
- Diamenty
- Drożdże
- Feromony
- Glinki
- Grzyby
- Henna
- Herbata
- Imbir
- Jabłko
- Jajko
- Jaśmin
- Jedwab
- Kawa
- Kawior
- Kokos
- Lanolina
- Len
- Miód
- Mirra
- Mleko
- Nagietek
- Oliwka
- Orzechy
- Owies
- Perły
- Piwo
- Pomidor
- Q10 koenzym
- Ryż
- Skwalen
- Soja
- Trufle
- Ylang-ylang
- Złoto
- Żelatyna