Co przygotować swojemu dziecku? Czy można już bezpiecznie podawać surowe
owoce i warzywa? Na te i inne pytania odpowiada książka Zdrowy maluch, która
powstała z połączenia pasji do gotowania z wiedzą o żywieniu dzieci. Autorki
wskazują kiedy do jadłospisu można włączyć poszczególne produkty i jak właściwie
zbilansować tygodniową dietę, by rozwijający się organizm mógł wykorzystywać
niezwykłe bogactwo natury.
To książka, która pomoże wszystkim rodzicom odpowiednio skomponować dziecięcy
jadłospis oparty na roślinach i nabiale oraz przygotowywać smaczne i zdrowe
posiłki.
Autorkami książki są Magdalena Sikoń, wegetarianka od 10 lat i redaktor
naczelna portalu VegeMaluch.pl, oraz Hanna Stolińska dietetyk z Instytutu
Żywności i Żywienia. Nad powstawaniem Zdrowego malucha czuwał także prof. Janusz
Książyk kierownik Kliniki Pediatrii i Żywienia Centrum Zdrowia Dziecka w
Warszawie.
Spis treści:
- Jaki piękny wschód słońca, czyli o urokach rodzicielstwa
- Egipskie mądrości, czyli piramida żywieniowa
- Co kryją w sobie warzywa, owoce, przyprawy i inne stwory
- Od papek po restaurację, czyli kulinarne przepisy dla maluchów
- Wszystko pod kontrolą, czyli jak prawidłowo bilansować dietę dziecka
- Z jadłospisem ci do twarzy - idealna ściąga na 7 dni tygodnia
- Schemat żywienia dzieci w pierwszym roku życia
Tabele wartości odżywczych
O autorkach i konsultacje
Spis potraw