Skoro nosimy pod sercem nowego człowieka, dlaczego by nie wykorzystać tych
dziewięciu miesięcy na to, by wyposażyć go w świetny pakiet startowy?
Kiedy już wiemy na pewno, że jesteśmy w ciąży, często wpadamy w panikę: Co mi
teraz wolno robić? Czy muszę puścić w odstawkę uwielbianą jogę? Czy mogę dalej
odżywiać się tak, jak dotychczas?
Na początku wszyscy pytają, czy będzie chłopczyk, czy dziewczynka, i my same
też zadajemy sobie to pytanie, ale już po pierwszym USG, na którym dostrzegamy
bijące serce małej fasolki, jedyne, czego sobie życzymy, to aby dziecko było
zdrowe. Zróbmy więc wszystko, co w naszej mocy, aby takie było.
Jedzmy: pysznie i mądrze, z myślą o dziecku i sobie, dla dwojga ale nie za
dwoje.
Właściwe odżywianie ma krytyczne znaczenie dla jeszcze nienarodzonego
dziecka, a także dla samej mamy. I na szczęście to zdrowe odżywianie może być
naprawdę pyszne.
Spis treści:
Wprowadzenie
- Jedzenie dla dwojga - a nie jedzenie za dwoje. Obalamy mity
- O czym nie zapomnieć na poszczególnych etapach ciąży - czyli żywieniowy
kalendarz ciąży
- Minimalizm - czyli sztuka prostoty
- Ciążowe menu - czyli posiłki zapewniające najważniejsze w tym okresie
składniki odżywcze
- Śledź z dżemem - czyli jak zaradzić ciążowym zachciankom i
dolegliwościom
Indeks potraw
Bibliografia