Publikacja stanowiąci zbiór opracowań wybitnych znawców przedmiotu,
autorów reprezentujących szeroki wachlarz ekonomicznej i społecznej wiedzy z
zakresu problematyki wsi, rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Genezą pracy jest
idea ukazania szeregu aspektów polskich uwarunkowań obecnego stanu i możliwości
rozwojowych obszarów wiejskich, gospodarki rolnej i żywnościowej w historycznie
nowej sytuacji, po ponad trzech latach członkostwa naszego kraju w Unii
Europejskiej. Ta cenzura czasowa pozwoliła autorom na pewną rekapitulację
efektów goŞspodarczych, przebytej w tym czasie drogi wsi i rolnictwa jako
dobrego odniesienia do nowych wyzwań i warunków jakie daje program rozwoju kraju
na lata 2007-2013. Autorzy starali się wykazać, że w strategii rozwojowej
obszarów wiejskich główna uwaga skierowana powinna być na rolnictwo. Będzie ono
bowiem stanowić podstawowy składnik obszarów wiejskich. Jednocześnie w polityce
rolnej priorytetem powinny być towarowe gospodarstwa, ponieważ to ich potencjał
produkcyjny będzie przesądzać o kształcie wizji i strategii dla pomyślnej
konkurencji z rolnictwem krajów Unii Europejskiej. W prezentacji szeroko
rozważanych kwestii żywnościowych uwzględniono, także polskie rybołówstwo i
przetwórstwo ryb, które jest w istocie problematyką ogólnie mniej znaną, pomimo
jej gospodarczego istotnego znaczenia. Uwzględniając społeczne i środowiskowe
zmiany priorytetów we Wspólnej Polityce Rolnej Unii Europejskiej, w publikacji
przedstawiono obecny stan aktywności różnych grup producentów rolnych i
możliwości odtwarzania przez nich potencjału produkcyjnego w zgodzie z wymogami
dobrych praktyk rolniczych. Wiele uwagi w publikacji przeznaczyliśmy na
oświetlenie tak ważnych zagadnień jakimi są oceny sytuacji
ekonomiczno-produkcyjnej na wrażliwych rynkach i kon-kurencyjności polskiej
żywności w krajach Unii Europejskiej. Ważną część publikacji zawierają
opracowania odnoszące się do gospodarki żywnościowej wobec dylematów
globalizacji i rozwoju obszarów wiejskich w perspektywie lat 2007-2013. Książka
uwzględnia także ważne obszary społecznej analizy ludności wiejskiej na rynku
pracy, przedsiębiorczości kobiet na wsi i zróżnicowanie rodzin użytkujących
gospodarstwa rolne według źródeł dochodów.
Spis treści:
Wstęp
I. EKONOMICZNE PRZESŁANKI ROZWOJU ROLNICTWA
- Polskie rolnictwo i gospodarka żywnościowa po trzech latach członkostwa
Polski w Unii Europejskiej
- Analiza porównawcza gospodarstw rolnych pod względem głównych parametrów
techniczno-ekonomicznych. Polska na tle innych krajów UE
- Aktywność różnych grup gospodarstw rolnych w produkcji na rynek: ich mocne
i słabe strony oraz wnioski dla polityki ekonomicznej państwa
- Mośliwości odtwarzania potencjału produkcyjnego w różnych grupach
gospodarstw rolnych
- Dylematy polityki finansowej w polskim rolnictwie
- Rynek żywnościowych produktów ekologicznych w Polsce
II. EKONOMICZNE PRZESŁANKI ROZWOJU PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO
- Konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego na jednolitym rynku
europejskim
- Sytuacja ekonomiczno-produkcyjna na wrażliwych rynkach
rolno-spożywczych
- Trzy lata po akcesji Polski do UE - rybołówstwo i przetwórstwo ryb
- Procesy integracyjne przemysłu rolno-spożywczego z zapleczem surowcowym na
przykładzie wybranych rynków wrażliwych
- Dylematy polityki spółdzielczości wiejskiej w świetle doświadczeń
transformacyjnych
III. KIERUNKI ROZWOJU WSI I SEKTORA ROLNO-ŻYWNOŚCIOWEGO WOBEC PROCESÓW
GLOBALIZACJI
- Rolnictwo polskie i gospodarka żywnościowa wobec procesów
globalizacji
- Program rozwoju obszarów wiejskich w latach 2007-2013 - klika uwag
- Przesłanki i problemy rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich po
przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej
- Zróżnicowanie rodzin użytkujących gospodarstwa rolne według źródeł
utrzymania w latach 2000 i 2005
- Przedsiębiorczość kobiet wiejskich
- Ludność wiejska na rynku pracy - wybrane kwestie
Wykaz autorów