Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury
postępowania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w
chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek
operacyjnych i biegłych w swoich dziedzinach chirurgów z różnych ośrodków w
Polsce.
W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji
wykonywane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki,
wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych.
Szczegółowo omówiono:
stosowany sprzęt i instrumentarium,
sposoby
ułożenia pacjenta na stole operacyjnym,
opiekę anestezjologiczną i techniki
znieczulenia,
podstawowe techniki operacyjne, z dokładnym przedstawieniem
poszczególnych etapów zabiegów,
aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na
bloku operacyjnym.
Mamy nadzieję, że ten doskonały przewodnik będzie codziennym towarzyszem w
życiu zawodowym instrumentariuszek i młodych adeptów chirurgii małonwazyjnej.