W Atlasie przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji
wykonywanych techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki,
wątroby i dróg żółciowych, a ponadto w chirurgii śledziony, nerek, nadnerczy i
przepuklin. Ta znakomicie ilustrowana publikacja, wzbogacona zestawem płyt DVD
zawierających zapis wideo każdej opisanej operacji, jest niezwykle przydatną
pozycją. Różni się od wcześniejszych opracowań tym, że zawiera wszystkie rodzaje
powszechnie wykonywanych operacji laparoskopowych, natomiast poprzednie
publikacje tego rodzaju były monograficzne i dotyczyły jednego zagadnienia lub
jednego typu operacji. Jest to niezwykle zwięźle napisana książka pozwalająca
chirurgowi na szybkie przypomnienie szczegółów anatomicznych oraz samego
przebiegu operacji, w czym pomocne są liczne ryciny, które wzbogacają tekst i
ułatwiają jego zapamiętanie. Przejrzyste ryciny dokładnie przedstawiają dostęp
operacyjny, wgląd w pole operacyjne i poszczególne kolejne etapy oraz manewry
operacyjne. Podręcznik przeznaczony jest przede wszystkim dla chirurgów o
wysokich kwalifikacjach, jednak umożliwia zarówno studentowi medycyny, jak i
młodemu adeptowi sztuki chirurgicznej zapoznanie się z nowoczesnymi metodami
operacyjnego leczenia. Pozwala także wielu doświadczonym chirurgom szybko
rozeznać się w polu operacyjnym, przypomnieć wiele etapów oraz trudnych
manewrów, aby uniknąć niepożądanych zdarzeń i sytuacji.
Spis treści:- Przełyk
- Żołądek
- Jelito cienkie
- Jelito grube i odbytnica
- Układ wątrobowo-żółciowy
- Trzustka i śledziona
- Nerki i gruczoły nadnerczowe
- Przepuklina
- Zagadnienia ogólne