Książka zawiera wybrane metody z zakresu podstawowej analizy chemicznej, preparatyki i analizy instrumentalnej. Metody analiz jakościowych i ilościowych dotycza najważniejszych biologicznie grup związków organizmu ludzkiego, takich jak: węglowodany, tłuszczowce, aminokwasy, białka, nukleotydy i kwasy nukleinowe. Ćwiczenia obejmują też ważne składniki bionieorganiczne, elektrolity ustrojowe oraz roztwory buforowe. Pozycja przeznaczona jest dla studentów wydziałów lekarskich akademi medycznych, jako pomoc dydaktyczna do realizacji zajęć laboratoyjnych z chemii. Zawiera szczegółową metodykę praktyczną, niezbędną do wykonania ćwiczeń laboratoryjnych w pracowni chemicznej.
Spis treści:
- Sporządzanie roztworów
- Ilościowa analiza miareczkowa
- Analiza jakosciowa elektrolitów płynów ustrojowych
- Pehametria i roztwory buforowe
- Kolorymetria
- Polarymetria cukrów
- Jakościowa analiza węglowodanów
- Własności redukcyjne węglowodanów
- Izolacja i charakterystyka tłuszczowców
- Analiza składu tłuszczowców
- Reakcje charakterystyczne aminokwasów
- Własności fizykochemiczne białek
- Własności i skład kwasów nukleinowych
- Chromatografia cienkowarstwowa
- Elektrofereza żelowa
- Tematy zagadnień teoretycznych